ciagi
DAAANKA: zad1
miedzy liczby 27 i (−8) wstaw dwie liczby tak aby wraz z podanymi liczbami byly kolejnymi
wyrazami ciagu?
zad2
ciag an jest geometryczny oblicz ile poczatkowych wyrazow tego ciagu nalezy dodacaby otrzymac
sn=4095,jezeli a1=1 i q=2?
29 maj 20:07
29 maj 20:11
DAAANKA: geometrycznego
29 maj 20:15
Eta:
Zad2/
podstawiając otrzymamy:
to:
2
n= 4096 4096= 2
12 ........ policz na kalkulatorze
lub tak
√4096 = 64 więc 4096= ( 64)
2 =(2
6)
2= 2
12
zatem:
2
n = 2
12 to n= 12
więc należy wziąć sumę 12−tu początkowych wyrazów
29 maj 20:19
Eta:
Co Ty
DAAANKA....... pisz porządnie treść zadań
29 maj 20:20
DAAANKA: bede pamietac

dziekuje za pomoc
29 maj 20:24
Eta:
Zad1/
27, x, y, −8 −−−−− tworzą ciąg geometryczny
to:
x
2 = 27*y i y
2 = −8*x
należy rozwiązać układ równań:
więc:
x
4 = −8*729*x ponieważ x≠0
więc dzieląc równanie przez x otrzymamy:
x
3 = − 2
3 * 27
2
x
3 = − 2
3 * 3
6
to: x = − 2* 3
2 => x = −18
y = 12
odp:
należy wstawić za
x= −18 za y= 12
czyli ten ciąg będzie: 27, −18, 12 , − 8
jest geometrycznym ,
bo q=
−1827 =
12−18=
−812 =
−23
29 maj 20:45