| 2 | ||
b) 2x= | ||
| 2x+1 |
| 3 | 2 | 8 | ||||
c) | + | = | ||||
| x−1 | x+1 | x2−1 |
| 2 | ||
d) | <2
| |
| 2x+1 |
| 8x+6 | x | |||
e) | + | >0
| ||
| 3−x | x−1 |
!
| 3 | 2 | 8 | |||
+ | = | / *x | |||
| x−1 | x+1 | x2−1 |
| 3 | 2 | 8 | |||
+ | = | / *x | |||
| −1 | 1 | x−1 |
| 3 | 8 | ||
*x+ 2x = | / *(−1) | ||
| −1 | −1 |
| 2 | |
< 2 / : (2x + 1) | |
| 2x+1 |
Wczoraj podałam wyczerpujące wskazówki , więc nie bardzo wiem o co jeszcze pytasz?
....zakładając nowy , identyczny post........





!
Nonsens w przykładzie c) i d)
Zatem wniosek: więcej szkody niż dobrego
( sorry)
d)
założenie : x€ R − {−12}
sprowadzając do wsp. mianownika otrzymamy:
| 2 −2( 2x +1) | ||
<0
| ||
| 2x +1 |
| −4x | |
<0
| |
| 2x+1 |