kto jest dobry z maty!
kilo: Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny wiedząc, że obwód trójkąta
wynosi 30cm, a promień okręgu opisanego na tym trójkącie ma długość 6,50 cm.
29 maj 19:40
Kate : pomagam
29 maj 19:57
Eta: OK

.........
29 maj 19:58
Kate :

przyjmijmy oznaczenia jak na rysunku
a+b+c =30
R =
12c = 6
12
tak więc trzeba rozwiązac układ równań :
a+b+c =30
12c = 6
12
a
2+b
2 = c
2
proszę
29 maj 19:59
kilo: nie jarze
29 maj 20:03
kilo: kate możesz więcej
29 maj 20:03
Eta:
Jak nie "jarzysz'?
1c = 6
12 to c = 13
więc a+b +13 =30 => a +b = 17 =>
a = 17 − b ,to 0 < b< 17
Masz zatem równanie do rozwiązania:
( 17 −b)
2 + b
2 = 13
2
już proste, rozwiąż to równanie podaj "b"
pamiętaj o założeniu na "b"
i następnie policz "a" i oblicz P
to 2P= a*b
zatem: policz i podstaw do wzoru:
| | 2P | | 2P | |
rwp= |
| => rwp= |
| |
| | a+b+c | | 30 | |
29 maj 20:10
Eta:
Poprawka: oczywiście ma być 12c = 612 ......
29 maj 21:00