POMOCY: Kąty przy podstawie trójkąta mają miarę 30 i 45 stopni, a wysokość
Ola: Kąty przy podstawie trójkąta mają miarę 30 i 45 stopni, a wysokość poprowadzona do tej podstawy
ma długość 6√3. Oblicz pole i obwód tego trójkąta.
29 maj 12:59
Eta: Pomagam
29 maj 17:42
Eta:

z ΔADC z funkcji tryg. mamy:
| | h | |
|
| = sin30o ponieważ sin30o = 12
|
| | b | |
to b = 2*h =>
b= 12√3
podobnie z ΔDBC:
| | h | |
|
| = sin 45o wiesz ,że sin 45o= √22
|
| | c | |
to
c = 6√6
<ACB= 180
o −( 30
o + 45
o) => <ACB= 105
o
teraz należy obliczyć długość boku
a
można i ze wzoru sinusów lub ze wzoru cosinusów.
Liczymy ze wzoru sinusów bo będzie łatwiej:
więc a= 2*6
√6*sin105
o
sin105
o = sin( 90
o + 15
o) = cos 15
o −−−−−− można odczytać w przybliżeniu z tablic
lub dokładny wynik podać tak:
ze wzoru:
cos(α −β) = cosα*cosβ + sinα*sinβ
sin105
o= cos15
o= cos( 45
o −30
o) = cos45
o*cos30
o + sin45
o*sin30
o
podstaw wartości i policz
i następnie oblicz długość "a"
pole i obwód już prosto: podstaw do wzoru:
Ob= a +b +c
P=
12*a*b*sin30
o
Powodzenia

.... dasz już radę .....
29 maj 18:07
Eta:
Poprawka: .... można łatwiej ( nie pomyślałam

sin105
o = sin( 60
o + 45
o) = sin60
o *cos45
o + cos60
o*sin45
o=
=
√32*
√22 +
12*
√22=
=
√64 +
√24
=
√6+√24
teraz już tylko podstawić do odpowiednich wzorów i policzyć .......
29 maj 19:10
Ola: Dzięki
29 maj 20:51
Eta:
29 maj 20:57
tim: Eta, jeszcze kilka dni i co my będziemy robić? W jakie gry karciane umiesz grać?
29 maj 21:01
Eta:
Timuś

..... też się nad tym zastanawiałam

Będę grać w brydża z kompem

A Ty

?.......
29 maj 21:49
Eta:
Timuś.......
olcia wrzuciła dwa zadania

które łapiesz?
29 maj 21:50