.
ysz: Suma kwadratów trzech kolejnych ujemnych liczb całkowitych parzystych jest równa 116. Wyznacz
te liczby.
Wyznacz takie trzy kolejne liczby całkowite parzyste, których suma kwadratów jest najmniejsza z
możliwych .
29 maj 21:52
Eta:
Witam

zad1/
kolejne ujemne liczby parzyste zapisujemy w postaci:
−2n , −2n −2 , −2n −4
zatem: ( −2n)
2 +( −2n−2)
2 +( −2n −4)
2 = 116
4n
2 + 4n
2 + 8n +4 + 4n
2 + 16n + 16 = 116
12n
2 + 24n − 96=0 /:12
n
2 +2n − 8=0 Δ= 36
√Δ= 6
n
1= 2 n
2 = − 4 −−− odrzucamy bo n€N
więc te liczby to:
−2*2 = − 4
−2*2 −2 = −6
−2*2 −4 = −8
Sprawdzenie: ( −4)
2 +( −6)
2 +( −8)
2 = 16 + 36 + 64 = 116
29 maj 22:15
Basia: Pomgam
29 maj 22:15
Eta: 
Witam Basię!
29 maj 22:16
Basia: A to nie pomagam.
Witaj Eto.
29 maj 22:16
ysz: dziękuję
29 maj 22:26
Eta:
zad2/
podobnie:
2n , 2n+2 , 2n+4
to:
f(n) = 12n2 +24n +20 −−−−−− f. kwadratowa
zatem osiaga minimum dla : ( xw= −b2a)
zatem dla:
n= −24 24 = −1
czyli dla liczb:
−2, 0, 2....
29 maj 22:28