rozwiąż równanie
aGA: (x+ √5 ) (√1+√5)= √5
29 maj 18:19
Kate : pomagam
29 maj 18:21
Kate : (x+ √5 ) (√1+√5)= √5
x
√1 + x
√5 +
√5 +5 =
√5
x
√1 + x
√5 +5 = 0
x
√1 + x
√5 = −5
x(
√1+
√5) = −5
| | −5 | | √1−√5 | | −5 (√1−√5) | |
x = |
| * |
| = |
| } =
|
| | √1+√5 | | √1−√5 | | 1−5 | |
| | −5(√1−√5) | | 5(√1−√5) | |
= |
| = |
| |
| | −4 | | 4 | |
29 maj 18:29
aGA: przepraszam zle napisalam tak powinno byc dobrze
(x+ √5 ) (1+√5)= √5
29 maj 18:31
Kate : ysz

moment
29 maj 18:35
Kate : wiesz co, wszystko będzie tak samo, tylko nie pisz tego pierwiastka, wychodzi tak samo , tylko
na końcu w liczniku nie ma √1 a jest 1 ; )
29 maj 18:37
aGA: a ile jest x + x√5
29 maj 18:37
Kate : (x+ √5 ) (1+√5)= √5
x + x√5 + √5 +5 = √5
x + x√5 +5 = 0
x + x√5 = −5
x(1+√5) = −5
| | −5 | | 1−√5 | | −5(1−√5) | | −5(1−√5) | |
x = |
| * |
| = |
| = |
| =
|
| | 1+√5 | | 1−√5 | | 1−5 | | −4 | |
tak ?
29 maj 18:43
aGA: a mam pytanie a mianownik nie mozna bylo pomnozyc tylko przez √5
29 maj 18:46
tim: Ago, a spróbuj

Pozostanie ci:
29 maj 18:48