matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 25.4.2020
Zadania
Odp.
6
adal:
Ala, Ola, Jola i Ela rzucają kolejno symetryczną, sześcienną kostką do gry, do chwili, aż wypadnie pierwsza szóstka. Osoba, która wyrzuciła szóstkę wygrywa. Oblicz prawdopodobieństwo
0
Daria:
Czy mógłby mi wytłumaczyć wzór, który zastosowano w rozwiązywaniu tego zadania?
2
sysia:
Witam, mam zadanie aby znaleźć wyraz ogólny z Sn=
(−1)
n
n
1
IKS:
Niech CD bedzie wysokoscią trójkąta ABC. Oblicz długosci jego boków wiedząc że AC+BC=2 oraz CD+AB=
√
5
.
3
a7:
ja tak często robię i potem okazuje się, że to się ładnie skraca i że wychodzi, ale czasem trzeba być bardziej matematycznie spostrzegawczym i to nie wystarczy
6
xxxaa:
Rozwiąż nie równość: {x+1} − {x−2} ≤ 1
7
q2:
Dany jest trójkąt ABC, oraz romb ADEF taki, że D, E, F leżą odpowiednio na AB, BC, CA. Wykazać, że pole ADEF jest mniejsze niż połowa pola ABC.
4
Kamil :
√
3
Oblicz wartość wyrażenia sinα+cosα, gdy sinα*cosα=
i 0°<α<90°
2
5
Mikus:
Wyznacz kąty trójkata mając dane R− pomień okręgu opisanego, długość jednego z boków, oraz stosunek dwóch pozostałych boków.
3
maattma:
Przedsiębiorstwo dokonuje zakupu elementów z trzech hurtowni: A, B, C. Poniżej przedstawiono ile sztuk jest dobrych (D), a ile wadliwych (W).
15
TłumokMatematyczny:
(to tylko czesc kodu) Jak zrobić żeby dla osób którzy mają mniej niż 18 lat pokazywało ''Jesteś niepełnoletni..."?
1
sysia:
Jakby ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak zrobić to zadanie byłabym bardzo wdzięczna. mając daną sumę częściową szeregu Sn znaleźć ogólny wyraz szeregu oraz jego sumę
9
fakt123:
Przekształć równanie x
3
+px
2
+qx+r = 0, którego pierwiastkami są a,b,c, w rówanie którego
1
1
1
1
1
1
pierwiastkami są (
+
),(
+
), (
+
) .
a
2
b
2
a
2
c
2
b
2
c
2
3
Irt:
Tak na R.
398002
3
Klaudia:
Dlaczego w ciągu geometrycznym a
3n+3
=a
3n
*q
3
?
2
Anna:
:::rysunek::: Hej
Mam dwie proste równoległe 1−4 oraz 2−3 od siebie o 5m. Znam równania postaci ogólnych
0
janusz43:
Czy dla każdego skończonego zbioru częściowo uporządkowanego (A, R) istnieje zbiór B ⊆ A
2
taki, że R ∪ B jest liniowym porządkiem w A?
3
acidkg:
Mam takie zadanie i nie bardzo wiem jak je rozwiązać, byłbym wdzięczny za jakaś wskazówkę
8
Kinga:
Kąt β jest ostry. Uzasadnij, że gdy a) cosβ=0,6, to 45°<β<60°
10
radek:
W trójkącie ABC na środkowej CD obrano taki punkt K, że |CK|=2*|KD|. Przez punkt K poprowadzono prostą p równoległą do BC. W jakim stosunku prosta p podzieliła bok AC, licząc od punktu A?
3
Kasia:
Wyznacz wszystkie pary liczb całkowitych, spełniających równanie:
5
Iga:
Ciąg jest geometryczny. Dane: Sn (suma ciągu) = 315/16, an (n wyraz ciągu) = 5/16, q (iloraz ciągu) = 1/2
2
n^m:
Wykaż, że:
3
zadania:
wyznacz macierz odwrotna do macierzy a
3
kubek:
:::rysunek::: Proste AB, EF i CD na rysunku są równoległe. Wykaż, że 1/|EF|=1/|AB| + 1/|CD|
10
ankaaa:
Zadanie z prawdopodobieństwa
7
Ola:
Aby otworzyć furtkę, przez którą wchodzi się na teren posesji pana Nowaka, należy na klawiaturze domofonu wybrać czterocyfrowy kod. Syn pana Nowaka dawno nie był u swojego ojca,
8
Mati:
Oblicz ile jest wszystkich liczb pięciocyfrowych o różnych cyfrach mniejszych od 60 000 i podzielnych przez 5.
4
Layla:
Narysuj sobie te wektory
3
Magduuu:
Bardzo prosze o wytłumnaczenie tego zadania potrezebne mi na zalaliczenie Sprawdzić, czy dla każdej relacji określonej w zbiorze niepustym prawdziwe są
1
Agata:
Punkty A, B, C, D, E, F należą do prostej k, a punkty P, Q, R, S należą do prostej l równoległej do k (k≠l).
4
Olo:
Wyznacz liczbę wszystkich dzielników liczby α= 3
3
* 5
4
* 7
2
2
jan:
oblicz granice ciagu
6