geometria
q2: Dany jest trójkąt ABC, oraz romb ADEF taki, że D, E, F leżą odpowiednio na AB, BC, CA. Wykazać,
że pole ADEF jest mniejsze niż połowa pola ABC.
25 kwi 21:21
wredulus_pospolitus:
ABC jest DOWOLNYM trójkątem
25 kwi 21:22
q2: Tak
25 kwi 21:23
wredulus_pospolitus:

patrz na rysunek, zauważ podobieństwo trójkątów CFE i EDB oraz CAB. Skorzystaj z tego
25 kwi 21:29
wredulus_pospolitus:
Łatwo wykazać, że pole tego rombu MOŻE być równe połowie pola trójkąta ABC
25 kwi 21:30
q2: Widzę to podobieństwo ale jak to wykorzystać do pola to nie wiem
25 kwi 21:32
wredulus_pospolitus:
Wiemy, ze:
Niech:
| a | |
| = k (k≠0), czyli a = b*k (oraz h2 = h1*k) |
| b | |
P
rombu = a*h
1 = b*h
1*k
| | ah2 | | bh1 | | bh1*(k2+1) | |
Ptych dwóch trójkątów = |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
I sprawdzamy czy zachodzi:
P
tych dwóch trójkątów ≥ P
rombu
k
2 + 1 ≥ 2k
....
dokończ samodzielnie i wyciągnij wniosek
25 kwi 21:38
q2: dzieki
25 kwi 21:38