matematyka dyskretna
Magduuu: Bardzo prosze o wytłumnaczenie tego zadania potrezebne mi na zalaliczenie
Sprawdzić, czy dla każdej relacji określonej w zbiorze niepustym prawdziwe są
następujące
zdania:
(a) jeśli relacja jest antysymetryczna, to jest antyzwrotna
(b) jeśli relacja jest słabo antysymetryczna, to jest zwrotna
(c) jeśli relacja jest słabo antysymetryczna, to jest antysymetryczna
(d) jeśli relacja jest antysymetryczna, to jest słabo antysymetryczna
25 kwi 11:30
25 kwi 16:45
Adamm: @

ty chyba nie lubisz zabawy
25 kwi 16:47
Adamm:
https://matematykaszkolna.pl/forum/400375.html
będę się wzorował na tych własnościach relacji
a)
Zauważmy, że Δ∩R⊆R∩R', ponieważ Δ∩R jest relacją symetryczną, i podzbiorem R,
a zatem i R'.
Więc jeśli R jest antysymetryczna, to Δ∩R⊆R∩R' = ∅ skąd Δ∩R = ∅.
b)
Jeśli R jest słabo antysymetryczna, to R∩R'⊆Δ. Gdyby R była zwrotna, to Δ⊆R,
a zatem Δ⊆R∩R'⊆Δ, skąd R∩R' = Δ.
Ale Δ≠∅, więc wystarczy wziąć R = ∅ jako kontrprzykład.
c)
Chcemy sprawdzić czy z R∩R'⊆Δ wynika R∩R' = ∅. Ale jeśli wziąć R = Δ ≠ ∅, to
R∩R' = Δ ≠ ∅.
d)
Oczywiście, jeśli R jest antysymetryczna, to R∩R' = ∅⊆Δ, więc jest i słabo antysymetryczna.
25 kwi 17:01