Matematyka dyskretna
Klaudia : Zbadać, które działania w zbiorze relacji zachowują własności relacji.
Niech R, S będą relacjami określonymi w niepustym zbiorze X × X.
(a) Suma dwóch relacji zwrotnych jest relacją zwrotną.
(b) Suma dwóch relacji symetrycznych jest relacją symetryczną.
(c) Suma dwóch relacji antyzwrotnych jest relacją antyzwrotną.
(d) Suma relacji antysymetrycznych nie musi być relacją antysymetryczną.
(e) Suma relacji słabo antysymetrycznych nie musi być relacją słabo antysymetryczną.
(f) Suma dwóch relacji przechodnich nie musi być relacją przechodnią.
(g) Przekrój dwóch relacji zwrotnych jest relacją zwrotną.
(h) Przekrój dwóch relacji antyzwrotnych jest relacją antyzwrotną.
(i) Przekrój dwóch relacji symetrycznych jest relacją symetryczną.
(j) Przekrój dwóch relacji antysymetrycznych jest relacją antysymetryczną.
(k) Przekrój dwóch relacji przechodnich jest relacją przechodnią.
24 kwi 10:34
ite: Pytasz o wskazówki do rozwiązywania?
24 kwi 10:41
Klaudia : Tak szczególnie o przekrój relacji myśle ze gdybym miała zrobiony jeden podpunkt wiedziała bym
już dalej
24 kwi 11:54
Klaudia : Albo gdzie ktoś to zadanie dobrze wytłumaczy
24 kwi 11:54
Adamm:
Zakładam, że zamiast relacji "antyzwrotnej" chodzi tu o przeciwzwrotną.
Niech Δ = {(x, x) : x∊X}. Niech R' = {(y, x) : (x, y)∊R}.
Zauważmy, że (R∪S)' = R'∪S', (R∩S)' = R'∩S' dla dowolnych S, R, oraz R'' = R.
Również z R⊆S wynika R'⊆S'.
Jeśli R, S to dowolne relacje, to R o S = {(x, z)∊X x X : ∃y∊X (x, y)∊R, (y, z)∊S}.
Niech R, S, T to relacje, wtedy R o (S∪T) = (R o S) ∪ (R o T).
Mamy również wtedy R o (S∩T) ⊆ (R o S) ∩ (R o T).
Mamy następujące charakteryzacje:
R jest zwrotna ⇔ Δ⊆R
R jest symetryczna ⇔ R' = R
R jest przeciwzwrotna ⇔ Δ∩R = ∅
R jest antysymetryczna ⇔ R∩R' = ∅
R jest słabo antysymetryczna ⇔ R∩R'⊆Δ
R jest przechodnia ⇔ R o R⊆R
a) wystarczy by jedna była zwrotna
Jeśli R jest zwrotna, to Δ⊆R, więc tym bardziej Δ⊆R∪S
b)
Jeśli R i S są symetryczne, to (R∪S)' = R'∪S' = R∪S, więc R∪S jest symetryczna.
c) nawet mamy tutaj równoważność
Δ∩(R∪S) = (Δ∩R)∪(Δ∩S)
Jeśli R, S są przeciwzwrotne, to Δ∩(R∪S) = ∅∪∅ = ∅.
d)
Weźmy dowolną relację antysymetryczną R. Wtedy R' również jest antysymetryczna (bo R'' = R),
ale (R∪R')' = R∪R', więc R∪R' jest symetryczna. Gdyby R∪R' była również antysymetryczna,
to R∪R' = ∅, więc R = ∅.
A zatem ta konstrukcja daje nam kontrprzykład w przypadku gdy istnieje nietrywialna
relacja antysymetryczna.
Jeśli X zawiera 0 lub 1 elementów, to łatwo widzieć, że
jedyną relacją antysymetryczną jest ∅. Wtedy suma dwóch dowolnych relacji
antysymetrycznych jest zbiorem pustym, więc relacją antysymetryczną.
Załóżmy więc, że X ma co najmniej dwa różne elementy x, y. Wtedy relacja R = {(x, y)}
jest antysymetryczna i nietrywialna.
e)
Podobnie jak w podpunkcie d), mając dowolną relację słabo antysymetryczną R,
rozważamy relację symetryczną R∪R'. Wtedy R' jest słabo antysymetryczna, bo R'' = R.
Ta relacja jest słabo antysymetryczna wtedy i tylko wtedy gdy R∪R'⊆Δ, zatem R⊆Δ.
Ale z drugiej strony, jeśli R⊆Δ, to R' = R, więc R∪R'⊆Δ.
Zatem, podobnie jak w podpunkcie d), jeśli istnieje relacja słabo antysymetryczna
nie będąca podzbiorem Δ, to otrzymaliśmy kontrprzykład.
Podobnie jak wcześniej, jeśli X ma 0 lub 1 elementów, to taka relacja nie istnieje,
bo wtedy dowolna relacja jest podzbiorem Δ.
Ale ponieważ każda relacja antysymetryczna jest słabo antysymetryczna, to
z podpunktu d) kontrprzykład istnieje gdy X ma co najmniej 2 różne elementy.
f)
Jeśli R ⊆ Δ, to R o R = R, więc R jest przechodnia. Zatem kontrprzykładów nie ma dla
gdy X liczy 0 lub 1 element.
Jeśli w X istnieją co najmniej dwa różne elementy x, y, to
R = {(x, x), (x, y)}, S = {(x, x), (y, x)}, to R, S są przechodnie, ale ich suma
R∪S = {(x, x), (x, y), (y, x)} nie jest przechodnia, bo (y, y)∉R∪S.
g) zachodzi tutaj równoważność
Jeśli R, S są zwrotne, to Δ⊆R, Δ⊆S, zatem Δ⊆R∩S.
h) wystarczy założyć, że tylko jedna z tych relacji jest przeciwzwrotna
Jeśli R jest przeciwzwrotna, to Δ∩(R∩S) = (Δ∩R)∩S = ∅∩S = ∅.
i)
Jeśli R, S są symetryczne, to (R∩S)' = R'∩S' = R∩S.
j) wystarczy założyć, że jedna z nich jest antysymetryczna
Jeśli R jest antysymetryczna, to (R∩S)∩(R∩S)' = R∩S∩R'∩S' = ∅∩S∩S' = ∅.
k)
Jeśli R, S są przechodnie, to
(R∩S) o (R∩S) ⊆ (R o R)∩(R o S)∩(S o R)∩(S o S) ⊆ (R o R)∩(S o S) ⊆ R∩S.
25 kwi 00:20