matematykaszkolna.pl
Jak wyliczyć odchylenie standardowe portfela inwestycyjnego? Daria: Czy mógłby mi wytłumaczyć wzór, który zastosowano w rozwiązywaniu tego zadania? Portfel składa się ze 120 akcji. Każda z akcji ma jednakowy udział w portfelu. Korelacja między stopami zwrotu z każdej z par akcji wchodzących w skład portfela jest równa 0,4.Przeciętna wariancja stopy zwrotu z każdej akcji wynosi 0,05. Na podstawie powyższych danych wylicz odchylenie standardowe stopy zwrotu z analizowanego portfela.
  1 − 0,4 
Takie są obliczenia: wariancja portfela = σ2 = 0,05*(

) = 0,02025
  120  
Taki wynik: σ = 0,02025 = 0,1423 Wiem, że wzór, którego używano to
 1 N − 1 1−korelacja 
σ2 portfela =

2 +

*kowariancja = σ2 * (

+ korelacja)
 N N N 
Niestety zupełnie nie wiem, skąd powyższy wzór się bierze... Potrafię wykonać podobne obliczenia, gdy mamy jakąś małą liczbę akcji, np gdy są dwie akcje A i B: σ2 portfela = udział akcji A2 * σ2 akcji A + udział akcji B2 * σ2 akcji B + 2 * udział akcji A * udział akcji B * kowariancja AB Nie umiem jednak zupełnie operować na tak dużej liczbie jak 120... Mógłby mi ktoś pomóc łopatologicznie, krok po kroku rozpisać, jak z tego wzoru doszliśmy do wzoru z tym N? Będę bardzo wdzięczna, bo chciałabym zrozumieć to zadanie.
25 kwi 22:39