Jak wyliczyć odchylenie standardowe portfela inwestycyjnego?
Daria: Czy mógłby mi wytłumaczyć wzór, który zastosowano w rozwiązywaniu tego zadania?
Portfel składa się ze 120 akcji. Każda z akcji ma jednakowy udział w portfelu. Korelacja między
stopami zwrotu z każdej z par akcji wchodzących w skład portfela jest równa 0,4.Przeciętna
wariancja stopy zwrotu z każdej akcji wynosi 0,05. Na podstawie powyższych danych wylicz
odchylenie standardowe stopy zwrotu z analizowanego portfela.
| | 1 − 0,4 | |
Takie są obliczenia: wariancja portfela = σ2 = 0,05*( |
| ) = 0,02025 |
| | 120 | |
Taki wynik: σ =
√0,02025 = 0,1423
Wiem, że wzór, którego używano to
| | 1 | | N − 1 | | 1−korelacja | |
σ2 portfela = |
| *σ2 + |
| *kowariancja = σ2 * ( |
| + korelacja) |
| | N | | N | | N | |
Niestety zupełnie nie wiem, skąd powyższy wzór się bierze...
Potrafię wykonać podobne obliczenia, gdy mamy jakąś małą liczbę akcji, np gdy są dwie akcje A i
B:
σ
2 portfela = udział akcji A
2 * σ
2 akcji A + udział akcji B
2 * σ
2 akcji B + 2 * udział
akcji A * udział akcji B * kowariancja AB
Nie umiem jednak zupełnie operować na tak dużej liczbie jak 120... Mógłby mi ktoś pomóc
łopatologicznie, krok po kroku rozpisać, jak z tego wzoru doszliśmy do wzoru z tym N? Będę
bardzo wdzięczna, bo chciałabym zrozumieć to zadanie.