rówanie
fakt123: Przekształć równanie x
3+px
2+qx+r = 0, którego pierwiastkami są a,b,c, w rówanie którego
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
pierwiastkami są ( |
| + |
| ),( |
| + |
| ), ( |
| + |
| ) . |
| | a2 | | b2 | | a2 | | c2 | | b2 | | c2 | |
25 kwi 18:51
Leszek: Zastosuj wzory Vieta dla wielomianu trzeciego stopnia ( patrz Wikipedia)
25 kwi 19:16
fakt123: Znam te wzory ale jak je dobrze zastosować?
25 kwi 19:18
Leszek: Na ich podstawie wyznacz p , q , r
25 kwi 19:19
fakt123: Wiec
a+b+c=−p
a*b*c=−r
a*b+a*c+b*c=q
Raczej tego nie rozwiąze, nie ma jkiegoś szybszego sposobu
25 kwi 19:43
Mariusz:
Ale najpierw pewnie trzeba będzie skorzystać z funkcyj symetrycznych
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
W(x)=(x−( |
| + |
| ))(x−( |
| + |
| ))(x−( |
| + |
| )) |
| | a2 | | b2 | | a2 | | c2 | | b2 | | c2 | |
Po wymnożeniu współczynniki przy x powinny być funkcjami symetrycznymi
25 kwi 19:52
fakt123: Anie da się jakoś z sumy pierwiastków
| 2 | | 2 | | 2 | | b2c2+a2c2+b2a2 | |
| + |
| + |
| =2* |
| i teraz wykorzystać jakos |
| a2 | | b2 | | c2 | | a2b2c2 | |
wzory Vieta
25 kwi 20:08
Leszek: Oraz ( x−a)(x−b)(x−c) = 0 i porownaj z tym co napisal Mariusz
25 kwi 20:24
fakt123: Jakoś nie wiem jak, mozecie pomóc
25 kwi 20:29
ICSP: Mamy następujące tożsamości:
1o a2 + b2 + c2 = (a+b+c)2 − 2(ab + bc + ac)
2o b2c2 + a2c2 + b2a2 = (bc + ac + ab)2 − 2abc(a + b + c)
3o (bc)4 + (ac)4 + (ab)4 = [(bc)2 + (ac)2 + (ab)2]2 − 2(abc)2(a2 + b2 + c2)
4o b2c4 + b4c2 + a2b4 + a4b2 + a4c2 + a2c4
= (a2 + b2 + c2)((ab)2 + (bc)2 + (ac)2) − 3(abc)2
Udowodnij wszystkie i wykorzystaj w swoim zadaniu.
25 kwi 21:30