prawdopodobieństwo
ankaaa:
Zadanie z prawdopodobieństwa
Rzucono 2 kostkami − czerwoną i niebieską. Obliczyć prawdopodobieństwo:
A − liczba oczek na czerwonej kości jest mniejsza niż 4
B − liczba oczek na niebieskiej kostce jest większa niż 5
C − suma oczek na obu wynosi co najmniej 8
Znajdź również prawdopodobieństwo C’ oraz iloczynu zdarzeń A∩C.
Prosze o pomoc
Czy A={(1,1),(1,2),(1,3),(1,4),(1,5), (1,6),(2,1) .....}
Liczba zdarzeń a jest równa 18 ?
25 kwi 13:26
salamandra: | | 1 | |
Jeśli rzucasz raz czerwoną, raz niebieską, to P(A)= |
| |
| | 2 | |
25 kwi 13:28
ankaaa: Dziękuję
25 kwi 13:28
salamandra: No bo sprzyjające to wylosowanie: jednego oczka, dwóch, trzech, a wszystkich możliwości jest 6,
25 kwi 13:30
Jerzy:
Nie. Zdarzeń elementarnych jest 6*6 = 36
A − Czerwona (1,2,3) + Niebieska (1,2,3,4,5,6) , czyli razem: 3*6 = 18
dalej próbuj sama.
25 kwi 13:31
ankaaa: A
P(B)= 1/6
25 kwi 13:32
Jerzy:
Tak.
25 kwi 13:33
ankaaa: Jerzy dziękuję
25 kwi 13:33
salamandra: Przecież rzut niebieską nie wpływa na to, jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania oczek < 4 w
kości czerwonej
25 kwi 13:33
Jerzy:
W przypadku C prościej policzyć prawdobodobieństwo zdarzenia przeciwnego, czyli suma oczek jest
większ od 8
25 kwi 13:35
ankaaa: Dziekuję wszystkim za pomoc
25 kwi 13:42