Ola: Aby otworzyć furtkę, przez którą wchodzi się na teren posesji pana Nowaka, należy na
klawiaturze domofonu wybrać czterocyfrowy kod. Syn pana Nowaka dawno nie był u swojego ojca,
ale zapamiętał, że pierwsza i czwarta cyfra kodu jest parzysta, a suma dwóch środkowych cyfr
jest równa 6. Oblicz, ile co najwyżej razy będzie musiał wpisać kod syn pana Nowaka, aby mógł
otworzyć furtkę.
25 kwi 12:54
Jerzy:
5XX5 i XX = (0,6)(6,0)(1,5)(5,1)(2,4)(2,4)(4,2)(3,3) − 8 możliwości, czyli:
5*5*8 = wszystkie możliwości.
25 kwi 13:03
Jerzy:
Upss...pomyłka: XX − 7 możliwości, czyli wynik: 5*5*7
25 kwi 13:06
Ola: Skąd 5?
25 kwi 14:08
a7: jest to pięć możliwych liczb parzystych
25 kwi 14:09
Ola: Liczb parzystych jest tylko 2,4,6 i 8
25 kwi 14:21
Jerzy:
0 jest liczbą parzystą.
25 kwi 14:25
a7: w kodzie na pierwszym miejscu może być 0, 2,4,6,8 czyli pięć możliwych cyfr, na drugim i
trzecim miejscu jest
siedem (
Jerzy policzył pomyłkowo 2,4 o raz za dużo) możliwych
sum i na czwartym miejscu znowy pięć możliwośći
czyli mamy razem 5*7*5 możliwych prób=175
25 kwi 14:49