boki
Mikus: Wyznacz kąty trójkata mając dane R− pomień okręgu opisanego, długość jednego z boków, oraz
stosunek dwóch pozostałych boków.
25 kwi 20:43
Leszek: Twierdzenie sinusow = a/sinα = 2R , ktory jest dany bok ? ?
25 kwi 20:46
Mikus: Załóżmy że c oraz a/b=k
25 kwi 20:50
Leszek: Podaj rysunek
25 kwi 20:51
Mikus: Nie mam rysunku taka jest treść
25 kwi 20:52
Leszek: To narysuj rysunek , zeby widziec kolejnosc rozwiazywania :
Dane : c , R
Z tw.sinusow : sin γ = c/2R , γ − kat naprzeciw danego boku
Oraz : a/b = k
Dalej z tw .sinusow : b = 2R sin β, a= 2R sin α , czyli : sin α = k sin β , oraz α + β + γ =
180°
sin α = sin (β + γ ) , rozpisz i dokoncz
25 kwi 21:03