wyraz ogólny
sysia: Witam, mam zadanie aby znaleźć wyraz ogólny z
Sn=(−1)nn
więc podstawiam pod wzór
an=Sn−Sn−1
i teoretycznie powinno wyjść mi (tak jest w odpowiedziach)
(−1)n 2n−1n(n−1)
tylko jakoś nie za bardzo udaje mi się doprowadzić do takiej postaci, jeśli ktoś mógłby pomóc
to byłabym wdzięczna
25 kwi 22:10
a77:
Zapisz : (−1)n−1=(−1)n*(−1)−1=(−1)n*(−1)
potem wyłącz (−1)n i dalej zobaczysz co zrobić
25 kwi 22:14
ICSP: a
1 = S
1 = −1
| | (−1)n | | (−1)n | |
an = Sn − Sn − 1 = |
| + |
| = |
| | n | | n−1 | |
| | 1 | | 1 | |
= (−1)n[ |
| + |
| ] = .. dla n ≥ 2 |
| | n | | n − 1 | |
25 kwi 22:17