Oblicz miarę kąta ostrego - trygonometria
123: Oblicz miarę kąta ostrego α i wynik Podaj z dokładnością do 1°, gdy
b) 2sinα = 1,3820
d) 3cos = 2,511
f) 1+tgα = 12,85
| | 1 | |
g) (sinα − |
| )(tgα−1)=0 |
| | 2 | |
25 kwi 01:49
123: | | 3 | | √3 | |
h) (cosα − |
| )(sinα − |
| = 0 |
| | 4 | | 2 | |
i tg
2α−3=0
25 kwi 01:52
25 kwi 02:12
123: Czy w tym podpunkcie który rozwiązałeś nie powinno być α=14°?
25 kwi 14:52
a7: tak, jasne, przeoczenie albo literówka,
25 kwi 14:57
123: Dzięki

, a czy mógłbyś sprawdzić mi podpunkty które udało mi się zrobić i pomoc w tych co nie
za bardzo wiem jak zrobić?
Z tego co udało mi się zrobić to:
b) α=44°
c) α=45°
d) α=33°
e) α=63°
f) α=85°
g) i h) Nie wiem

i) α=60°
j) α=60°
25 kwi 15:07
a7: g)
wydaje mi się, że prawidłową odpowiedzią będzie, że iloczyn dwóch czynników jest równy zero,
gdy co najmniej jeden z tych czynników jest równy zero czyli
sinα=1/2 lub tgα=1 czyli α=30o lubα=45o
h) podobnie jak w g
cosα=3/4 lub sinα=P{3}/2 czyli α=41 lub α=60
25 kwi 15:21
:):
25 kwi 16:42
123: Dzięki

A wiesz jak zrobić jeszcze takie 2 przykłady:
Oblicz miarę kąta ostrego α, wiedząc, że
4(1+ sin3α) = 6
3+
√3tg2α=4
25 kwi 17:12
a7: 4(1+sin3α)=6 sin3α=6/4−1=1/2 3α=30 ⇒α=10
drugi tak samo jak pierwszy ( tylko że tangens i 2α)
25 kwi 17:20