Geometria- równania prostych
Anna:

Hej

Mam dwie proste równoległe 1−4 oraz 2−3 od siebie o 5m. Znam równania postaci ogólnych
tych prostych: A
1−4x+B
1−4y+C
1−4=0 oraz A
2−3x+B
2−3y+C
2−3=0. Znam też
współrzędne (x,y) pktów 2 oraz 3. Chcę wyznaczyć współrzędne pktów 1 oraz 4. Próbowałam robić
to w ten sposób że wyznaczę prostą prostopadłą do 2−3 i przechodzącą przez pkt 2, a następnie
wyznaczę przecięcie tych dwóch prostych i otrzymam pkt 1. Tylko, że mam problem z wyznaczeniem
tej prostej prostopadłej. Wiem że warunek na prostopadłość prostych to
A
1−2*A
2−3+B
1−2*B
2−3=0 tylko mam zaćmienie i nie wiem jak wyznaczyć A
1−2 i
B
1−2 ?
wredulus_pospolitus:
nadal idiotyczne oznaczenia, ale co tam:
y = a
23x + b
23
prostopadła będzie miała równanie y = a
12x + b
12
gdzie a
12 spełnia takie równanie: a
12*a
23 = −1
| A2−3 | |
oczywiście Twoje: a23 = |
| |
| B2−3 | |