Ciąg geometryczny
Iga: Ciąg jest geometryczny. Dane: Sn (suma ciągu) = 315/16, an (n wyraz ciągu) = 5/16, q (iloraz
ciągu) = 1/2
Trzeba obliczyć: a1 (pierwszy wyraz ciągu) i n (liczbę wyrazów ciągu).
Zrobiłam wszystkie inne przykłady, a przy tym się zaplątałam. Czy ktoś mógłby mi rozpisać
rozwiązanie w przystępny i zrozumiały sposób?
25 kwi 14:17
a7: a
1=315/32
a
n=5/16 a
n=a
1*q
n−1
5/16= 315/32*(1/2)
n−1
5/16*32/315=(1/2)
n−1
wychodzi
1/63=(1/2)
a powinna być chyba 1/64 =(1/2)
6
także jest chyba błąd w zadaniu
25 kwi 14:44
Jerzy:
a7, mylisz pojęcia sumy n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego od sumy wyrazów
nieskończonego ciągu geometrycznego.
25 kwi 14:49
a7: ok
an=5/16
to wyrazy poprzednie będą dwa razy większe od an q=1/2
czyli mamy 5/16 10/16 20/16 40/16 80/16 160/16
Sn=315/16 wyrazów było 6
a1=160/16=10 n=6
====================
25 kwi 15:03
Iga: O, faktycznie w ten sposób na to nie patrzyłam, próbowałam robić jakieś skomplikowane układy
równań i średnio umiałam je rozwiązać. Dziękuję!
25 kwi 16:16
a7:
25 kwi 16:36