Proszę o pomoc w kombinatoryce
Olo: Wyznacz liczbę wszystkich dzielników liczby α= 33 * 54 * 72
25 kwi 11:19
Jerzy:
N = (3 +1)*(4 + 1)*(2 +1) = 4*5*3 = 60
25 kwi 11:33
Olo: Chyba nie do końca rozumiem. Może ktoś mi wyjaśnić proszę?
25 kwi 12:41
Gangster: Chodzi o potegi dla przykłady 32 ma 3 dzielniki (2+1) 2 to potega a 1 to 0 poniewaz 9 dzieli
sie przez 1,3,9
25 kwi 12:44
Jerzy:
Liczba dzieli się przez: 30 ,31,32,33
50,51,52,53,54
70,71,72
Szukasz wszystkich możliwych iloczynów tych potęg biorąc jeden czynnik z pierwszego wariantu,
jeden z drugiego i jeden z trzeciego− masz więc 4*5*3 możliwośc
25 kwi 12:49