Rozwiąż nierówność
xxxaa: Rozwiąż nie równość:
{x+1} − {x−2} ≤ 1
Tego typu zadania zawsze mi sprawiają trudność, mógłby ktoś pokazać mi sposób rozwiązania?
Spróbuję sama dojść do wyniku.
25 kwi 21:26
xxxaa: {wyrażenie w tym jest pod pierwiastkiem}
25 kwi 21:27
xxxaa: √x+1 − √x−2 ≤ 1
25 kwi 21:30
Leszek: Co oznacza " { " czy to zwykly nawias " ( " ? ?
Jezeli tak to :
( x +1) −( x−2) ≤1 ⇔ x+ 1 − x+2 ≤ 1 , przed nawiasem jest znak" − " wiec po opuszczeniu
nawiasu nastepuje zmiana znaku .
Jezeli to jest nierownosc z wartoscia bezwzgledna ?
| x + 1 | − | x −2 | ≤ 1 ? ?
25 kwi 21:32
Leszek: To co innego !
25 kwi 21:33
ICSP: | 1 | |
| ≤ 1 dla x ≥ 2 |
| √x + 1 − √x − 2 | |
| √x + 1 + √x − 2 | |
| ≤ 1 |
| x + 1 − x + 2 | |
√x + 1 +
√x − 2 ≤ 3
Funkcja f(x) =
√x − 1 +
√x − 2 jest rosnąca. Ponadto f(3) =
√4 +
√1 = 3 zatem
x ∊ [2; 3]
25 kwi 21:35
a77:
√x+1−√x−2≤1, x≥2
x−2=t, x=t+2, t≥0
√t+2+1−√t≤1
√t+3≤1+√t /2
t+3≤(1+2√t+t⇔
2≤2√t
√t≥1
t≥1⇔
x−2≥1
x≥3
==========
25 kwi 22:36