matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 24.9.2009
Zadania
Odp.
5
Kuba:
bład jest w adresie url, jak chce kliknąć stronę drugą archiwum wyskakuje mi http://matematyka.pisz.pl/forum/archiwum2.html
7
matolek:
Rozwiaz uklad rownan:
2
@:
Kwadrat piątej części stada małp pomniejszonej o 3 schował się w jaskini. Jedna małpa pozostała na drzewie. Ile małp liczy stado?
8
Arni:
1
1
1
1
1
1
1
1
+
+
+
=
+
+
+
x
x+2
x+5
x+7
x+1
x+3
x+4
x+6
Oblicz x
5
nana:
Odległość między miastami A i B = 540 km. Pociąg ekspresowy pokonuje tę odległość w czasie o 3 godziny krótszym niż pociąg osobowy. Szybkość ekspresu jest większa od szybkości osobowego o
2
Patryk:
Proszę o pomoc
!kierowca pokonał pewną drogę, poruszając się średnią prędkością 90km/h.O ile kilometrów na godzinę powinien zwiększyć prędkość ,aby tę drogę pokonał w czasie o 25%
3
em:
Niech x + y = 12 i x
2
+ y
2
= 126. Oblicz wartość wyrażenia x * y.
2
Patryk:
kierowca pokonał pewną drogę, poruszając się średnią prędkością 90km/h.O ile kilometrów na godzinę powinien zwiększyć prędkość ,aby tę drogę pokonał w czasie o 25% krótszym?
6
Kalumniatoris:
Czy znacie jakąś stronę na której w przystępny sposób są wytłumaczone równania/nierówności z wartością bezwzględną
1
TajemniczaLala ;dd:
a) Cenę którego z towarów obniżono o największy procent? b) Cenę którego z towarów obniżono o największą kwotę?
1
matix:
narysuj wykres funkcji liniowej
1
y=
x−3
2
1
zaq:
Masa słońca jest równa 2*10
30
kg, masa Ziemi 6*10
24
kg, zaś masa księżyca 7*10
22
kg. O ile kilogramów Słońce ma większą masę od Ziemi? Bardzo prosze o pomoc i z góry
2
madzia:
Dla jakich wartości parametru k rozwiązanie równania 1 −
x − 9k
10
=
3k − x
2
−
3x − 1
5
1
ola:
graniastosłup sześciokątny o krawędzi równej 10cm oblicz pole całkowite objetość i kąt między przekątnymi
9
ToNieJa:
a)Dany jest trójmian kwadratowy w postaci iloczynowej zapisz w postaci kanonicznej y=(x−1) (x+5)
2
Suzzzi:
Poprzedź daną formę zdaniową zmiennej rzeczywistej x odpowiednim kwantyfikatorem tak, aby
0
thierry:
Tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze α. Wysokość stożka ma długość h. Płaszczyzna poprowadzona prostopadle do wysokości stożka dzieli jego powierzchnię
5
Ajax:
5
aska:
na okregu o promieniu 3 opisano trojkat rownoramienny o kacie przy wierzcholu rownym 120 stopni. Oblicz dlugosc bokow tego trojkata. prosze o pomoc
2
mosquito:
Jeden bok prostokąta zwiększono o 10% a drugi zmniejszono o 10%. O ile procent zmieniło się pole prostokąta
?
4
em:
Uzasadnij, że liczba
√
4 + 2
√
3
*
√
4 − 2
√
3
19
ziomek:
Zadania tekstowe− funkcja kwadratowa Mam do zrobienia 3 zadania, a właściwie w bo pierwsze zrobiłem, tylko nie wiem czy dobry wynik
2
Gooosia:
Δ ABC ma boki 6cm 10cm 9cm a obwod Δ A'B'C' podobnego do Δ ABC jest rowny 15cm. Jakie sa długosci bokow trojkata A'B'C' ?
0
Wiola:]:
Z tali 52 kart wybieramy 4 karty.Oblicz prawdopodobieństwo: a) wśród wylosowanych nie ma czerwa
1
kajka:
2x+1
wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=
√
x+4
i g(x)
x+3
1
Lidka:
Sprawdzi mi ktoś zadanie? Dla jakich rzeczywistych wartości parametru p wielomianu :
3
sprawdzi mi ktoś zadanie
1
fircuk:
Proszę o pomoc w tym , bo wyleciało mi z głowy
5
Lidka:
Proszęo pomoc, Pilne
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru p wielomianu :
3
Ja:
Przez jaką liczbę wymierną należy pomnożyć
√
5
, aby otrzymać liczbę wymierną?
6
MARTA :
POMÓRZCIE
!
0
Majuś ;**:
BARDZO WAŻNE ZADANIE
2
hanna:
√3 ε IW
1
Patusia16:
:::rysunek::: Jacek i Wacek stoja na przeciwnych brzegach rzeki. Korzystając z danych na rysunku obok, oblicz
0
hanna:
−5εC λ 5I20
0
Patusia16:
Ramiona kata o wierzchołku S przecięto dwiema prostymi równoległymi,które na jednym ramieniu wyznaczają punkty A i B a na drugim A
2
i B
1
Oblicz :
3
kicia16072:
pomocy nie rozumiem ocb w tym zadaniu: Ile liczb pieciocyfrowych mozna utworzyc z cyfr 0,1,2,3,4 jesli cyfry nie moga sie powtarzac ?
0
Dziąku:
Dział : Własności działań na zbiorach
2
lolita ;)*:
Zbadaj, które z podanych zbiorów są równe. A={−2,2}
6
zizou:
Dla jakich wartosci a pierwiastki x1,x2,x3 rownania x
3
−9x
2
+ax−15=0 spelnieja warunki:x2=x1+2 i x3=x1+4?Znajdz wszystkie pierwiastki tego rownania.
1
krzysiek2005:
moglby mi ktos napisac, czy dobrze zrobilem to zad
:
1
pomocy
9
Malutka PROSZĘ O SPRAWDZENIE !:
proszę o sprawdzenie tych zadań, mam je na jutro i chciałabym mieć dobrze
3
Z 8 róż, 9 storczyków, 4 tulipanów i 6 bratków tworzymy bukiet 4 kwiatowy. Oblicz prawdopodobieństwo,że w bukiecie będzie co najmniej 2 róże.
0
Jarek:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego przykładu:
0
błagam:
wykaż prawdziwość zdania 10∈{x∈R:x<2
l
o
g
2
7
) } →x=cos 1/2 π
1
Łukash:
Oblicz dlugosc drutu jezeli gestosc wynosi 4g/m
3
, przekój 2mm
2
a masa 50 kg.
0
Aś:
11{3} − 4{7} 13{7} + {3} __________ − ___________ = ...?
0
Lidka:
Proszęo pomoc, Pilne
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru p wielomianu :
1
lolita ;)*:
Niech A={x : x ∊ N i x ≤ 12 i x nie jest liczbą pierwszą }, B={x : x ∊ N i x <15 i x jest wielokrotnością liczby 3 }.
1
nika:
Znajdz sumę, iloczyn i różnicę zbiorów X oraz Y, gdzie: X−zbiór liczb całkowitych niedodatnich większych od −5,
9
Kasia16:
:::rysunek::: Na sześciokącie foremnym opisano okrąg i w ten sześciokąt foremny wpisano okrąg. Pole
1
Ona_18:
Trzy zbiorniki na paliwo w ksztalcie walca, o srednicy 50m i wysokosci 60m, ustawione na powierzchni ziemi, maja byc na zewnatrz dwukrotnie pomalowane farba. Jeden litr farby
1
betti:
w urnie jest 10 bialych 7 czarnych 5 zielonych kul wybieramy 3 kule na ile sposobow mozna wybrac
4
kaz:
Ile jest wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych, w których obie cyfry są parzyste?
8
Maciek:
Czesc, moglby ktos mnie nakierowac co i jak pokolei robic by zrobic te 3 zadania? Dzieki z gory , a teraz przejdzmy do rzeczy:
3
Marta:
(8)
−
1
*16
4
=
1
Marta:
Witam, mogę prosić o rozwiązanie tego zadania : Punkty A=(−3,1) i B=(2,3) są kolejnymi wierzchołkami kwadratu. Obwód tego kwadratu jest równy:
3
j:
Funkcje wymierną niewłaściwą przedstawić w postaci sumy wiel. i funkcji wymiernej właściwej.