Funkcja kwadratwa
ziomek: Zadania tekstowe− funkcja kwadratowa
Mam do zrobienia 3 zadania, a właściwie w bo pierwsze zrobiłem, tylko nie wiem czy dobry wynik
wyszedł.
1. Uzasadnij, że nie istnieją dwie liczby, których suma jest 4, a iloczyn 5.
odp. wyszło mi, że nie ma rozwiązania ponieważ delta wyszła mi ujemna.
2. Podaj dwie kolejne liczby naturalne, których iloczyn jest równy 756
odp. nie wiem jak to zrobić
3. Suma trzech kolejnych liczb całkowitych nieparzystych jest równa.
odp. nie wiem jak to zrobić
24 wrz 19:41
AS: ad 2) Szukane liczby: x i x + 1
ad 3) 2*x + 1 2*x +3 2*x + 5
24 wrz 20:04
ziomek: ok ale chodziło mi o to jak rozwiązać a nie sam wynik bo dalej tego nie rozumie
24 wrz 20:35
AS: Chłopie kochany,chyba wiesz co to jest iloczyn lub suma.
Nie oczekuj bym Tobie gotowca podał na talerzu.
24 wrz 20:49
ziomek: thx ale dalej nic mi to nie dało szczególnie jeżeli chodzi o 3 zadanie
24 wrz 22:20
Bogdan:
W trzecim zadaniu nie podałeś, ile wynosi ta suma.
24 wrz 22:33
AROB: Ziomek, w zad,=. 3 zgubiłeś chyba zakończenie. Ile ta suma jest równa?
24 wrz 22:35
AROB: Dobry wieczór,
Bogdanie
24 wrz 22:38
ziomek: jest równa 155
24 wrz 22:40
Bogdan:
Np. jeśli suma trzech kolejnych liczb nieparzystych jest równa 27, to
x to środkowa liczba nieparzysta,
x − 2 to poprzednia liczba nieparzysta,
x + 2 to następna po x liczba nieparzysta.
Mamy więc: x − 2 + x + x + 2 = 27 ⇒ 3x = 27 ⇒ x = 9.
x − 2 = 9 − 2 = 7
x = 9
x + 2 = 9 + 2 = 11
7 + 9 + 11 = 27
Odp.: 7, 9, 11
24 wrz 22:43
Bogdan:
Dobry wieczór
AROB
ziomek, korzystając z przykładu rozwiąż teraz sam swoje trzecie zadanie.
24 wrz 22:44
Bogdan:
Ale 155 nie może być
24 wrz 22:46
Kalumniatoris: chyba 165?(może źle zapisałeś) gdyż wtedy wychodzi wynik całkowity a nie jakieś ułamki
24 wrz 22:49
Bogdan:
Tak, 165 może być
24 wrz 22:49
Miś:
Ziomku źle podałeś sumę. Suma trzech kolejnych liczb nieparzystych nigdy
nie będzie równa 155.
24 wrz 22:50
ziomek: czyli jeżeli suma jest równa 155 to będzie:
52+50+54= 155
156=155 coś nie pasuje
24 wrz 22:50
ziomek: tak możliwe, że źle zapisałem pewno miała byc liczba 165 bo wtedy ładnie wychodzi
24 wrz 22:53
ziomek: ok dzięki a czy w zadaniu 2 miało wyjść równanie:
(x+y)8*y=756
x*y=756
po rozwiązaniu tego równa i obliczeniu delty wychodzi:
x1=755 a x2=1
24 wrz 23:04
ziomek: ok już rozwiązałem to drugie zadanie

dzięki za pomoc przy trzecim pozdro
24 wrz 23:11
Bogdan:
24 wrz 23:21