Wielomiany
Lidka: Proszęo pomoc, Pilne

Dla jakich rzeczywistych wartości parametru p wielomianu :
W(x)= x
3−px+p−1
ma 3 pierwiastki rzeczywiste. ?
24 wrz 18:42
.: podlaczam się , jak to nalezy zrobic?
24 wrz 19:37
.: wie ktos?
25 wrz 11:37
Bogdan:
Dzień dobry.
Dla x = 1: W(1) = 1 − p + p − 1 = 0
a więc liczba 1 jest pierwiastkiem wielomianu, x1 = 1.
Dzielimy W(x) przez dwumian x−1 np. schematem Hornera i otrzymujemy x2 + x + 1 − p = 0
Jeśli wielomian W(x) ma 3 pierwiastki i jednym z nich jest liczba 1, to pozostałe dwa
pierwiastki są rozwiązaniem równania kwadratowego x2 + x + 1 − p = 0.
Równanie kwadratowe ma 2 pierwiastki (niekoniecznie różne) ⇔ Δ ≥ 0
Δ = 1 − 4*(1 − p) = 1 − 4 + 4p = 4p − 3.
Δ ≥ 0 ⇔ 4p − 3 ≥ 0
Rozwiąż tę nierówność i po kłopocie.
25 wrz 11:54
.: dziękuję!
ale czemu Δ ≥ 0, a nie Δ > 0? jesli Δ = 0, to rownanie ma jeden pierwiastek..?
25 wrz 14:49
Bogdan:
Jeśli w treści zadania z trójmianem kwadratowym nie ma wyraźnej informacji, że są różne
pierwiastki rzeczywiste, to należy przyjąć ewentualność, że mogą być dwa pierwiastki
o równych wartościach (jeden pierwiastek podwójny), stąd trzeba przyjąć Δ ≥ 0, a nie
Δ > 0.
25 wrz 16:00