permutacje
kicia16072: pomocy nie rozumiem ocb w tym zadaniu:
Ile liczb pieciocyfrowych mozna utworzyc z cyfr 0,1,2,3,4 jesli cyfry nie moga sie powtarzac ?
wiem ze wynik zadania to 96
24 wrz 17:59
67543: 4 na pierwszym miejscu − wstawiamy jedną z 4 cyfr bez 0
4 na drugim − ta, co na pierwszym, nie może być, ale 0 może
3 na trzecim − kolejna by się powtarzała (ta, co na drugim)
2 na czwartym − trzy z 5 by się powtórzyły (pierwsza, druga, trzecia)
1 na piątym (cztery poprzednie by się powtórzyły)
4*4*3*2*1 = 16*6= 32*3 = 96 (reg. mnożenia)
Można też wykorzystać permutacje 5! −4! = 120 −24 = 96
Silnie oznaczają ilość ustawień 5 elementów w jednym rzędzie, ale odejmujemy 4!, gdyż to są
ustawienia 4 elem. za zerem na początku...
Trzeba przyznać że nie umiem tego tłumaczyć...
24 wrz 18:36
Eta:

kropka na rys oznacza mnożenie
po pierwsze ustawiasz zero na końcu tej liczby
więc na piewszym miejscu masz 4 −− możliwości ustawień ( bo bez zera
na drugim już tylko 3−y bo bez zera i bez tej pierwszej .
itd... na zasadzie mnożenia otrzymasz:
takich liczb: 4*3*2*1*1 = 24
drugi wariant , jeżeli na końcu ustawiasz liczbę różną od zera
więc na poczatku masz 3−y możliwości ( bo bez tej ostatniej i bez zera ,
bo zero nie może być na pierwszym miejscu
na drugim miejscu już może być zero , ale nie moze być ta ostatnia i ta pierwsza,
więc masz też 3 możliwości
na następnym już 2 mozliwości itd
zatem ilość takich ustawień jest:
3*3*2*
4 = ......
4 możliwości na ostatnim miejscu dlatego ,że mogą tam być: 1, 2, 3, 4,
zatem policz łącznie
4*3*2*1*1 + 3*3*2*1*4 = .......... i gotowe
24 wrz 18:44
kicia16072: ok dziekuje slicznie

zrozumialam
24 wrz 19:03
Tomy: 0,1,2,3
7 mar 13:59