Dane: r = 3, α=1200
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a, b = ?
| r | α | ||
= sin | x = h − r | ||
| x | 2 |
| 3 | |
= sin600 | |
| h−r |
| 3 | √3 | 6 | |||
= | ⇒ h−3 = | ||||
| h−3 | 2 | √3 |
| 6√3 | ||
h−3 = | ||
| 3 |
| 6√3 | 6√3 + 9 | |||
h = | + 3 = | = 2√3 + 3 | ||
| 3 | 3 |
| h | α | |||
Obliczamy b: | = cos | |||
| b | 2 |
| 2√3 + 3 | ||
= cos600 | ||
| b |
| 2√3 + 3 | 1 | |||
= | ⇒ b = 4√3 + 6 | |||
| b | 2 |
| α | |||||||||
Obliczamy a: | = sin | |||||||||
| b | 2 |
| a | √3 | |||
= b * sin600 ⇒ a = 2b * | = b√3 = | |||
| 2 | 2 |
Δprostokątny ma kąty ostre 60o i 30o
| b√3 | ||
więc : b = 2h to: a2= | ||
| 2 |
| 3 | ||
IOCI = | ...to: IOCI= 2√3
| |
| sin60o |
Miłych snów, pora
Dobranoc
| a +2b | ||
P=p*r , p= | = a2 +b
| |
| 2 |
| b2√3 | ||
P= | ||
| 4 |
| a2 | ||
i | = sin60o ... to a = b√3
| |
| b |
| b2√3 | b√3 | |||
więc: | = | +b
| ||
| 4 | 2 |
Teraz już naprawdę idę spać .
Dobrej nocy