Trójmian
ToNieJa: a)Dany jest trójmian kwadratowy w postaci iloczynowej zapisz w postaci kanonicznej
y=(x−1) (x+5)
b) w drógą stronę
y=2(x+1)2−8
jak się z ogólnego liczy Δ?
24 wrz 20:32
ToNieJa: Proszę o pomoc, szczególnie o wytłumaczenie mi tej Δ. Wiem że dla większości jest to banalne
lecz ja tego nie rozumiem.
24 wrz 21:00
24 wrz 21:05
24 wrz 21:06
ToNieJa: Dzięki, już czytam.
24 wrz 21:10
Bogdan:
Skoro już poczytałeś, to możemy rozwiązać zadania.
Zadanie 1.
y = (x − 1)(x + 5)
Miejsca zerowe: 1, −5.
Wierzchołek paraboli W = (x
w, y
w)
| | x1 + x2 | | 1 − 5 | |
xw = |
| = |
| = −2 |
| | 2 | | 2 | |
y
w = (−2 − 1)*(−2 + 5) = −9
Postać kanoniczna y = a(x − x
w)
2 + y
w
y = (x + 2)
2 − 9
24 wrz 21:28
Bogdan:
Zadanie 2.
Stosując wzór skróconego mnożenia przekształć postać kanoniczną w postać ogólną.
Potem oblicz Δ,
jeśli Δ > 0 to oblicz x1, x2,
jeśli Δ = 0 to oblicz pierwiastek podwójny x0,
jeśli Δ < 0 to brak pierwiastków i postaci iloczynowej.
24 wrz 21:34
ToNieJa: czyli z 2
xw=1 a yw=−8
a w postaci ogólnej wygląda: y=2*x2+4*x−6
to teraz muszę obliczyć z ogólnej iloczynową jak dobrze zrozumiałem.
24 wrz 21:41
ToNieJa: PS tego posta zacząłem pisać zanim odpowiedziałeś, coś mi strasznie długo
Czyli jak Δ jest ujemna wyszła mi(−32) to nie obliczać xw i yw
24 wrz 21:45
Bogdan:
Zadanie 2
y = 2(x + 1)
2 − 8 W = (−1, −8)
y = 2(x
2 + 2x + 1) − 8 ⇒ y = 2x
2 + 4x − 6, Δ = 16 + 48 = 64,
√Δ = 8
| | −4 − 8 | | −4 + 8 | |
x1 = |
| = −3, x2 = |
| = 1 |
| | 4 | | 4 | |
Postać iloczynowa: y = 2(x + 3)(x − 1)
24 wrz 22:59