Pomocy
Wiola:]: Z 8 róż, 9 storczyków, 4 tulipanów i 6 bratków tworzymy bukiet 4 kwiatowy. Oblicz
prawdopodobieństwo,że w bukiecie będzie co najmniej 2 róże.
24 wrz 16:29
Eta:
Witam

łącznie mamy do dyspozycji 27 kwiatów , wybieramy cztery kwiaty
A −− wybrano co najmniej 2 róże
wprowadzamy zdarzenie przeciwne do A
A
' −−− w bukiecie wcale nie ma róż lub jest jedna róża
| | | | | | | | | |
mocA' = | * | + | * | = .... dokończ
|
| | | | | |
P(A)= 1 − P(A
')= ........ dokończ
powodzenia
24 wrz 17:31
Wiola:]: dziękuję
24 wrz 18:50
Wiola:]: tu będzie tak
mocA= 19380
mocΩ=105300
| | 19300 | |
P(A)=1− |
| =0,82 |
| | 105300 | |
24 wrz 19:19