Pomocy
Ona_18: Trzy zbiorniki na paliwo w ksztalcie walca, o srednicy 50m i wysokosci 60m, ustawione na
powierzchni ziemi, maja byc na zewnatrz dwukrotnie pomalowane farba. Jeden litr farby
wystarczy na jednorazowe pomalowanie 10m2 powierzchni. Ile litrów farby potrzeba na
pomalowanie tych zbiorników ?
24 wrz 15:00
emo_angel: rpodst=12*50m=25m
Pb=2πr*H=2π*25m*60m=3000πm2
Ppodst=πr2=π*25m*25m=625πm2
3*3000πm2+3*625πm2=9000πm2+1875πm2=10875πm2
10875m2*3,14≈34147,5m2≈34148m2
34148:10=3414,8l≈3415l
Odp.:Na pomalowanie zbiorników potrzeba 3415l farby.
24 wrz 15:30