Funkcje wymierną niewłaściwą przedstawić w postaci sumy wiel. i funkcji wymierne
j: Funkcje wymierną niewłaściwą przedstawić w postaci sumy wiel. i funkcji wymiernej właściwej.
| x6 − x2 + 2 | |
| = |
| x5 + 2x3 + x | |
podzieliłem licznik przez mianownik i wyszło mi: x i reszty −2x
4 − 2x
2 + 2
| | −2x4 − 2x2 + 2 | |
a więc wyglada to tak x + |
| = |
| | x5 + 2x3 + x | |
| | −2x4 − 2x2 + 2 | |
=x + |
| |
| | x(x2 + 1)2 | |
| −2x4 − 2x2 + 2 | | A | | Bx + C | |
| = |
| + |
| + U{Dx + E}{(x2 + |
| x(x2 + 1)2 | | x | | x2 + 1 | |
1)
2
czy to jest dobrze i jak obliczyć dalej ?
AS: Zmodyfikowałem nieco ostatnie przekształcenie
| | x4 + x2 − 1 | | x4 + x2 − 1 | |
x − 2* |
| = x − 2* |
| |
| | x*(x4 + 2*x2 + 1) | | x*(x2 + 1)2 | |
| x4 + x2 − 1 | | A | | B*x + C | | D*x + E | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x*(x2 + 1)2 | | x | | (x2 + 1)2 | | x2 + 1 | |
Mnożę stronami przez x*(x
2+1)
2 otrzymując
x
4 + x
2 − 1 = A*(x
2 + 1)
2 + (B*x + C)*x + (D*x + E)*x*(x
2 + 1)
Po uporządkowaniu
x
4 + x
2 − 1 = (A + D)*x
4 + E*x
3 + (2*A + B + D)*x
2 + (C + E)*x + A
Porównując współczynniki przy tych samych potęgach mamy układ równań
A + D = 1 E = 0 2*A + B + D = 1 C + E = 0 A = −1
Po rozwiążaniu
A = −1 , B = 1 , C = 0 , D = 2 , E = 0
a szukany rozkład
| x4 + x2 − 1 | | −1 | | x | | 2*x | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x*(x2 + 1)2 | | x | | (x2 + 1)2 | | x2 + 1 | |