Zadanie z wyrazeniem wymiernym
Arni: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| = |
| + |
| + |
| + |
| |
| x | | x+2 | | x+5 | | x+7 | | x+1 | | x+3 | | x+4 | | x+6 | |
Oblicz x
chyba cos sprytnie trzeba policzyc
24 wrz 23:01
Arni: ej pomórzcie, prosze
24 wrz 23:26
Bogdan:
Pomó
żcie − pomo
żemy, bo poma
gamy.
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| = |
| + |
| + |
| + |
| |
| x+0 | | x+2 | | x+5 | | x+7 | | x+1 | | x+3 | | x+4 | | x+6 | |
Założenie: x ∊ R \ {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7}.
| | 1 | | 1 | | a + b | |
Korzystamy z: |
| + |
| = 0 ⇒ 2x + a + b = 0 ⇒ x = − |
| |
| | x + a | | x + b | | 2 | |
Zauważamy, że 0 + 7 = 7, 2 + 5 = 7, 1 + 6 = 7, 3 + 4 = 7,
czyli a + b = 7 dla każdej z czterech par ułamków.
Proste, prawda?
25 wrz 01:22
Bogdan:
Poprawiam założenie: x ∊ R \ {0, −1, −2, −3, −4, −5, −6, −7}
25 wrz 01:29
AROB: Proste, bo sprytne.

Dobrej nocy
Eto i
Bogdanie.
25 wrz 01:31
Bogdan:
Dobranoc
25 wrz 01:34
Eta:
Oj, sprytne, sprytne

Dzięki
Bogdanie
25 wrz 02:00
arni: dobre, ale skad masz tą pierwsza rownosc z ktorej korzsytaasz
29 wrz 13:44
Bogdan:
Rozwiązywanie zadań polega nie tylko na zastosowaniu gotowych wzorów i szablonów,
czasami trzeba wymyślić sposób rozwiązania.
| | 1 | |
Skoro w tym zadaniu występuje suma ułamków typu |
| , to aż się prosi, żeby |
| | x + p | |
| | 1 | | 1 | |
sprawdzić rozwiązanie równania: |
| + |
| = 0 dla x ≠ {−a, −b}. |
| | x + a | | x + b | |
| x + b + x + a | | a + b | |
| = 0 ⇒ 2x + a + b = 0 ⇒ x = − |
| |
| (x + a)(x + b) | | 2 | |
Myślę, ze wiele osób podczas poszukiwań rozwiązań różnych zadań takie równanie
rozwiązywało.
29 wrz 17:36