SPRAwDZ
Wiola:]: Z tali 52 kart wybieramy 4 karty.Oblicz prawdopodobieństwo:
a) wśród wylosowanych nie ma czerwa
b)wylosowano co najmniej 1 asa
c)co najwyżej 2 karty czarne
Ω− wybieramy lowowo 4 karty
mocΩ− 52*51*50*49=6497400
A− wśród wylosowanej nie ma czerwa
mocA−37*36*35*34
37*36*35*34 37*9*17 P(A)=
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
52*51*50*49 13*51*5*7
24 wrz 19:20