Wilomiany
Lidka: Sprawdzi mi ktoś zadanie?
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru p wielomianu :
W(x)= x3−px+p−1
ma 3 pierwiastki rzeczywiste. ?
W(1)= 1−p+p−1=0
gdy z tw. Bezuta gdy wielomian podzielę przez (x−1) otrymuję
(x3−px+p−1):(x−1)= x2+x+1−p
czyli:
(x2+x+1−p)*(x−1)=0
czyli jednym z pierwiastkiem będzie x=1
po obliczeniu delty która wynosi = 1−4(1−p)
Δ>o= większa od zera czyli dwa miejsca zerowe
1−4+4p>0
−3>−4p
p>34
p∊34, ∞)
24 wrz 19:06
AS: W czym problem , zadanie poprawnie rozwiązane.
24 wrz 20:13