2 zadania z parametrem
Maciek: Czesc, moglby ktos mnie nakierowac co i jak pokolei robic by zrobic te 3 zadania?
Dzieki z gory , a teraz przejdzmy do rzeczy:
1) Dla jakich wartosci parametru m nierownosc (m2 +4m −5)x2 −(m−1)x +2 > 0 jest spelniona w R
2) Dla jakich wartosci m istnieje takie α ,ze pierwiastki rowniana 4x2 + mx +1 = 0 spelniaja
warunki x1 = sinα , x2 = cos α
24 wrz 13:27
kaz: ad)1
Δ<0
24 wrz 14:08
AS: ad 2)
Ponieważ sin2(α) + cos2(α) = 1 mamy zwiążek równoważny
x12 + x22 = 1 ⇒ (x1 + x2)2 − 2*x1*x2 = 1
Wykorzystać wzory Viete'a by obliczyć x1 + x2 i x1*x2.
24 wrz 14:16
Eta:
To ja podpowiem w zad. 1
24 wrz 14:26
Eta:
Witam

najpierw sprawdzamy co będzie , jeżeli nierówność będzie liniowa:
czyli dla a =0
więc m
2 +4m −5=0 <=> ( m −1)(m+5)=0 <=> m= 1 v m= −5
zatem: dla m=1 otrzymasz 2>0 −−− czyli spełniona dla każdedo x€R
dla m= −5 to 6x +2 >0 −−− nie jest spełniona dla każdego x€R
czyli przyjmujemy : m = 1
teraz , gdy nierówność jest kwadratowa:( spełniona dla x€R
więc ramiona paraboli muszą być skierowane do góry i brak miejsc zerowych
więc a >0 i Δ<0
rozwiąż ten układ nierówności i wyznacz przedział do którego należy"m"
jako odp. podaj ten przedział i dodatkowo uwzględnij m = 1
Powodzenia
24 wrz 14:37
Eta:
Witam Wszystkich

Robię teraz przerwę

obowiązki domowe wzywają .....wrrr
Będę za 3 godziny.
24 wrz 14:41
Maciek: Dzieki za pomoc, poradzilem sobie. Pozniej sie okarze czy dobrze wszystko policzylem
24 wrz 14:45
Bogdan:
nie o karze (chyba żadnej kary nie masz na myśli), a oka
że się
24 wrz 15:00
Maciek: oczywiscie
24 wrz 15:02