POMOCY!!
zizou: Dla jakich wartosci a pierwiastki x1,x2,x3 rownania x3−9x2+ax−15=0 spelnieja
warunki:x2=x1+2 i x3=x1+4?Znajdz wszystkie pierwiastki tego rownania.
24 wrz 17:23
Eta:
Podpowiadam
24 wrz 18:07
zizou: 
?
24 wrz 18:20
Eta:
najprościej skorzystać ze wzorów Viete'a dla równania st. 3
s*x3 +px2 +qx +r =0 ( by uniknąć kolizji oznaczeń , bo "a" masz w równaniu
więc a= q i s=1
to: x1 +x2 +x3 = −ps = −p
x1*x2+ x1*x3 + x2*x3 = qs = q
x1*x2*x3 = −rs= − r
masz dane: x2= x1 +2 i x3 = x1 +4
zatem:
x1*( x1+2)(x1+4)= 15 ( bo r= −15 w tym równaniu
pomijam indeks x1 −−− piszę x ( łatwiej mi tak
to x( x+2)(x+4) = 15 => x3+6x2 +8x −15=0
więc: W(1) = 1 +6 +8 −15 =0 zatem x= 1 jest pierwiastkiem
po wydzieleniu przez ( x −1) otrzymasz rozkład:
( x −1)( x2 +7x +15)=0 −−− równanie to ma tylko jeden pierwiastek ,
bo Δ<0 −−−dla tego wyrazenia w drugim nawiasie
teraz już banał
skoro x1 = 1 to x2 = 1 +2= 3 i x3 = 1 +4 = 5
wyznacz : a = q
z równania: x1*x2 + x1*x3 + x2*x3 = q=a
dokńcz.....
Odp: a= 23 , i pierwiastkami równania są : x = 1 lub x= 3 lub x = 5
24 wrz 18:21
zizou: wielkie dzieki

mam jeszcze jedno pytanie .Sa moze wzory viete'a dla rownania o st.4
24 wrz 18:31
24 wrz 23:04
Eta:
24 wrz 23:29