matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 21.10.2019
Zadania
Odp.
2
#60;b#62;STEFAN#60;/b#62;:
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Otóż dostałem pewnego rodzaju wyzwanie (nie, nie mam zamiaru podzielić się odpowiedzią dopóki podana osoba, gdy ja sam się dowiem czy jest
0
Ania:
Pokaż, że przeliczalny jest zbiór: ( Analiza matematyczna ) A = { [a; p] c R a,p ∊ Q}
2
Karol:
W urnie znajduje się 14 kul zielonych oraz 6 kul białych. Losujemy z urny 1 kule. Ile kul białych
5
ICSP:
W(x) = x
3
− 8 − ax + 2a = (x−2)(x
2
+ 2x + 4) − a(x − 2) = ...
2
Karol:
Witam. Mam problem z żądaniem... Rzucamy dwa razy sześcienną kostką do gry. Ile wynosi prawdopodobieństwo
4
Roman:
jak nazywa się fachowo średnia od średniej ?
5
Dyskytant:
Oblicz granicę dla n dążących do nieskończoności.
−8
n−1
lim
7
n+1
6
kajtek 138:
Bardzo proszę o pomoc w zbadaniu wartości funkcji Określ dziedzinę i zbiór wartości funkcji:
2
Michał:
Eh dzień dobrek, mam zadanko optymalizacyjne, nawet nie jedno... robiłem je na 2 sposoby, problem w tym że wyniki są rozbieżne (o ile jest jakiś wynnik)
7
Jakub:
x−3
Narysuj wykres funkcji f(x) =
*x+3 i przeprowadź dyskusję liczby rozwiązań
|x−3|
względem parametru k=f(|x|), k należy do rzeczywistych. Wyszły mi takie przedziały:
2
kasia basia:
oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwucyfrowej liczby nieparzystej,której obie cyfry należą do zbioru liczb{1,2,3,4,6,8}lub liczby dwucyfrowej,której obie cyfry wchodzą w skład
1
kasia basia:
z urny zawierajacej dwie ponumerowane kule losujemy trzy kule w ten sposób,że po wylosowaniu zapisujemy jej numer,a następnie zwracamy ją do urny.ile jest możliwych wyników takiego
3
Eldoka:
mam jakieś równanie zespolone, policzyłem sobie delte która wygląda tak: Δ=−3−4i i teraz pytanie bo licząc z niej ten pierwiastek mam dwie możliwości Δ
0
= 1−2i i Δ
1
=
1
kasia basia:
rzucamy 5 razy kostka do gry.oblicz prawdopodobieństwo tego,że w każdym rzucie wypadnie a(inna liczba oczek . b)ta sama liczba oczek.
3
Krzysiu:
czy tgφ = b/a
1
kwd:
"Wykaż, że jeżeli R jest relacją porządkującą na zbiorze X, to relacja R
−1
jest również relacją porządkującą na zbiorze X."
2
Michał:
Cześć, Pomógłby mi ktoś w zrozumieniu ? https://zapodaj.net/c4c2e43b28822.jpg.html
2
Tensor:
Czy jeśli chcemy sprawdzić czy macierz (utworzona z układu równań) jest kwadratowa, to patrzymy na macierz z wyrazami wolnymi czy nie?
1
kasia basia:
do windy na parterze 10 pietrowego wieżowca wsiadło 6 osób.wyznacz prawdopodobieństwo tego ,że każda z nich wysiądzie na innym piętrze.
1
kasia basia:
z urny zawierajacej 10 ponumerowanych kul losujemy 5 kul.odkładając je.ile jest możliwych wyników takiego losowania ,jeżeli:a)nie zwracamy uwagii na kolejnosć pojawienia śię kul ,
3
Maturzystka:
Dobry wieczór wszystkim
0
fixer001:
Oblicz pole powierzchni obrotowej powstałej z obrotu dookoła osi OX krzywej
11
ICSP:
masz to zrobić dla n = 2 oraz n = 3
1
Werve:
Roziaz równanie: x
3
+3x
2
−4x−12=0
4
lollll:
Wykaż, że równanie (
1
9−4
√
5
)
2𝑥
2
+𝑥+1
= (2 +
√
5
)
2𝑥
2
+
3
√
𝑥
2
−1
posiada
5
Ola:
Sprawdzić własności następujących działań: (przemienność, łączność, element neutralny i odwrotny)
2
asvnn:
W trójkącie prostokątnym wysokość poprowadzona na przeciwprostokątną ma długość h, a dwusieczna poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość d. Wyznacz długość
13
ICSP:
Dobrze. Teraz wyrażenie w nawiasie rozkładaj.
1
dawid:
Przedstaw wzór funkcji f(x)=4x−x² w postaci kanonicznej i iloczynowej. Poproszę też o wytłumaczenie
1
KinowTiv:
Dla jakiej wartości parametru m funkcja
5
DUler:
Pojemność kondensatora płaskiego o kwadratowym kształcie elektrod jest określona wzorem
0
Arek:
Zakoduj liczbę w kodzie FP2 na 5 bitach cechy i 10 bitach mantysy, następnie ją rozkoduj i na podstawie wyniku oszacuj dokładność używanego formatu.
0
Andrzej:
Mam taki oto problem z matematyki finansowej, a chodzi mi o dojście w jaki sposób bank wyliczył
4
Mateusz:
Nie wiem jak się za to zabrać: Rozwiąż nierówność x
8
+27x
5
<0
2
Karl:
Potrzebuje pomocy z rozwinieciem w szereg maclaurina
sin(5x
2
)
F(x)=
x
2
11
Franc:
Rozłóż wielomian na czynniki: W(x)=8x
4
−5x
3
−3x
2
7
jc:
c=(u−v)(u
2
+uv+v
2
), plus!
7
Jan:
x
3
−4x
2
+9x−6=0
7
Blee:
Kalafior zapomniał wspomnieć, że mocno ograniczył postać P(x,y) oraz Q(x,y)
4
Ray:
Pomoże mi ktoś z tym rownianiem diofantycznym? Ewentualnie podrzuci jakieś dobre materiały na ten temat albo da wskazówki jak radzić sobie z takimi rownianiami
3
Robert:
:::rysunek::: Oblicz |CD| i |DB|
4
kamil:
:::rysunek::: kąt DAC = 45
1
xxx:
:::rysunek::: W trójkącie ABC poprowadzono dwie półproste, które nie ani dwusiecznymi ani środkowymi. Na