Wielomiany symetryczne
6latek: Wyznacz licxzbe n n∊ aby wielomian
W(x,y) =2x4+3x3y+nx2y2+3xy3+2y4 mozna bylo rozlozyc na iloczyn dwoch wielomianow
symetrycznych P(x,y) i Q(x,y)
o wspolczynnikach calkowitych
Wskazowka Zbadaj przypadki 1) stP(x,y)=1 2) st.P(x,y)=2
Co to jest wielomian symetryczny to wiem
21 paź 09:54
Pan Kalafior:
W(x, x) = (10+n)x4 więc P(x, x) = C*x2 lub P(x, x) = C*x gdzie C|(n+10)
a)
P(x, y) = ax+ay, Q(x, y) = bx3+cx2y+cxy2+by3
P(x, y)Q(x, y) = W(x, y)
przyrównując współczynniki
2 = ab, 3 = ac+ab = a(c+b), n = 2ac
stąd a dzieli 2 i 3, więc a = 1 (lub −1, ale ten przypadek jest bez znaczenia)
więc b = 2, c = 1 i n = 2
b)
P(x, y) = ax2+bxy+ay2, Q(x, y) = cx2+dxy+cy2
i porównując współczynniki
2 = ac, 3 = ad+bc, n = 2ac+bd = 4+bd
stąd a = 1, c = 2 (reszta przypadków jest bez znaczenia)
wtedy d = 3−2b i n = 4+b(3−2b) = −2b2+3b+4
tutaj mamy nieskończenie wiele takich wielomianów, takie istnieją kiedy
n jest postaci −2b2+3b+4 dla pewnego b całkowitego
21 paź 14:04
6latek: dziekuje .
A ma to byc latwe zadanie i tak jest oznaczone .
21 paź 14:18
Pan Kalafior:
Hmm.. Nie wiem, może pomyliłem się z podpunktem b), ale wygląda w porządku...
21 paź 14:30
6latek: Wiesz mam odpowiedz w ksiazce .
Jednak tutaj musialby ktos siedziec przy mnie i tlumaczyc mi slowo po slowie (mur beton
musialbym dopytywac )
Tutaj np na dzien dobry nie rozumiem 1 linijki dlaczego tak zapisales .
21 paź 15:41
Blee:
Kalafior zapomniał wspomnieć, że mocno ograniczył postać P(x,y) oraz Q(x,y)
ponieważ ogólne postacie tych wielomianów są trochę bardziej rozbudowane
21 paź 15:48
6latek: Na koncu bedzie jeszce kilka zadan z z wielomianow symetrycznych ale zastanowie sie czy je w
ogole robic
21 paź 16:06
Pan Kalafior:
Fakt. Pomyliłem się. Z jakiegoś powodu myślałem, że z symetryczności, i postaci P(x, x) oraz
Q(x, x), wyniknie. że reszta wyrazów będzie się zerować.
Ale nic się nie stało − znaczy że więcej pracy będzie dla 6latka
21 paź 16:07