Równania Diofantyczne
Ray: Pomoże mi ktoś z tym rownianiem diofantycznym? Ewentualnie podrzuci jakieś dobre materiały na
ten temat albo da wskazówki jak radzić sobie z takimi rownianiami
4a + 2b + c = 1 ∧ a,b,c ∊ℤ
21 paź 09:40
jc: Patrz na parzystość.
c musi być nieparzyste.
c=4k+1 lub c=4k−1
Jakie musi być b?
,,,
21 paź 10:27
Ray: b w takim razie może być dowolne? Bo wyraz 2b zawsze da nam liczbę parzysta?
21 paź 11:57
Saizou :
Najlepiej robić to etapami
4a+2b+c=1
4a+2b=1−c
2(2a+b)=1−c
Lewa strona jest parzysta, zatem prawa strona też musi być parzysta. Po prawej stronie
mamy wyrażenie 1−c, czyli liczba parzysta odjąć dowolna liczba. Aby to było parzyste, to
c musi być nieparzyste, zatem c jest postaci c=2k+1 dla k∊Z
2(2a+b)=1−2k+1=−2k
2a+b=−k
2a=−k−b
Lewa strona parzysta, zatem prawa też musi być parzysta.
I przypadek
k parzyste czyli k=2n, zatem b musi być parzyste, czyli b=2p dla n,p∊Z
2a=−2n−2p
a=−n−p
| | −k | |
(a, b, c)=( |
| −p, 2p, 2k+1) |
| | 2 | |
II przypadek
k nieparzyste, czyli k=2l+1, to b nieparzyste czyli b=2t−1
2a=−2l−1−2t+1
2a=−2l−2t
| | −k+1 | |
(a, b, c)=( |
| −t, 2t−1 , 2k+1 ) |
| | 2 | |
Spr. dla I przypadku
−2k−4p+4p+2k+1= 1

II przypadek
| | −k+1 | |
4*( |
| −t)+2*(2t−1)+2k+1= |
| | 2 | |
−2k+2−4t+4t−2+2k+1=1
21 paź 12:48
Ray:
Dzięki bardzo za rozpisanie tego wszystkiego

Czy w analogiczny sposób mogę to zrobić z 4 niewiadomymi?
21 paź 14:56