geometria
asvnn: W trójkącie prostokątnym wysokość poprowadzona na przeciwprostokątną ma długość h, a
dwusieczna poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość d. Wyznacz długość
przeciwprostokątnej.
21 paź 16:10
Mila:
Wieczorem.
21 paź 16:36
Mila:

|AB|=c
1)
| | ab√2 | |
d= |
| − długość odcinka dwusiecznej |
| | a+b | |
( wyprowadzenie wzoru mogę podać, jeśli sam nie dasz rady)
| | 2c2*h2 | | 2c2*h2 | |
a2+2ab+b2= |
| ⇔c2+2*c*h= |
| /*d2 |
| | d2 | | d2 | |
d
2*(c
2+2c*h)=2c
2*h
2/:c
d
2c+2h*d
2−2ch
2=0
c*(d
2−2h
2)=−2h*d
2
===============
21 paź 20:11