Zadanie optymalizacyjne
Michał: Eh dzień dobrek, mam zadanko optymalizacyjne, nawet nie jedno... robiłem je na 2 sposoby,
problem w tym że wyniki są rozbieżne (o ile jest jakiś wynnik)
Może ktoś ogarnia algorytm simpleks i powiedziałby co jest nie tak u mnie z tą metodą
macierzową....
Podaje zadanie
Przedsiębiorstwo produkuje dwa wyroby: W1 i W2. Do ich produkcji zużywa się m.in. dwa
limitowane surowce S1 i S2. Zużycie surowców oraz zyski jednostkowe ze sprzedaży wyrobów
podano w tablicy.
Wyroby
Zużycie na jednostkę wyrobu surowca
Wyrób / S1 / S2 / ZYSK JEDNOSTKOWY
W1 / 12 / 8 / 50
W2 / 4 / 8 / 10
Limit zużycia surowców / 480 / 640
Ile należy produkować wyrobu W1, a ile W2, aby nie przekraczając limitów zużycia surowców
zmaksymalizować zysk ze sprzedaży wyrobów? Należy ponadto uwzględnić warunek, że wyrobu W1
powinno się produkować nie więcej niż W2. Zbudować model matematyczny zagadnienia i rozwiązać
go metodą macierzową
okayki.
Q(X
1, X
2) =50x
1+10x
2 −> MAX
12x
1+4x
2<=480
8x
1+8x
2<=640
x
1<=x
2
Standaryzuje
−50x
1−10x
2 −−> MIN
12x
1+4x
2+x
3=480
8x
1+8x
2+x
4=640
x
1−x
2+x
5=0
robie sobie macierze i wyliczam
x
B = [B]
−1b =
480
= 640
0
wyliczam wektor
p = C
N−C
B [B]
−1 [N]= [−50 −10] −50 jest mniejsze czyli zamieniam
kolumnę 1
wyliczam wektor
d=[B]
−1a
1=
12
= 8
1
teraz dziele x
B przez kolejno 12 8 i 1 uzyskując najmniejszy iloraz dla 480/12=40 czyli drugą
kolumnę Niebazową zamieniam z 1 kolumną bazową
no i powtarzam cały proces
podczas tej drugiej iteracji otrzymuje na końcu wyliczając wektor p =[4 6.6] czyli obie
dodatnie wiec koniec zadania
ale jaka odp? niby x
1 zastąpiło mi 1 kolumnę i wyliczając x
B wyszło 40 wiec to tego ten..
miało wyjsć x
1=40 ? A nawet jeśli to x
2? Jest ile równe

? Bo nie wiem...
A no i metodą graficzną wyszło mi że x
1=30 x
2=30 wiadomka nie jest ona megaśnie dokłądna ale
40 na pewno nie wyszło

Eh ktoś pomożę proooooszę

i dziękuję z góry
Michał: Dziękuję pytający

to niesteyt jest metoda tablicowa, a ja ptorzebuję macierzowej

ALe dzięi przynajmniej potwierdziło się że graficznie dobrze zroibłem bo jemu też wyszło 30 i
30 hi hi hi, jednak ciągle problem z macierzami