−8n−1 | ||
lim | ||
7n+1 |
8n−1 | 8n | 1 | 8 | |||||
− | = − | = − | *( | )n | ||||
7n+1 | 8*7*7n | 8*7 | 7 |
8n | ||
Najpierw korzystamy z tego, że 8n−1 = | oraz z tego, że 7n+1 = 7*7n. W takim | |
8 |
8n−1 |
| 8n | ||||||||||
− | = − | = − | ||||||||||
7n+1 | 7*7n | 8*7*7n |
8n | 1 | 8n | ||||
− | = − | * | ||||
8*7*7n | 7*8 | 7n |
8n | 8 | |||
Następnie wiemy, że skoro mamy | , to możemy to zapisać jako ( | )n, więc | ||
7n | 7 |
1 | 8 | |||
− | *( | )n | ||
7*8 | 7 |
1 | 8 | 1 | 8 | |||||
limn → ∞ − | *( | )n = − | *limn → ∞ ( | )n. | ||||
7*8 | 7 | 7*8 | 7 |
8 | 8 | |||
limn → ∞ ( | )n jest z kolei granicą ciągu geometrycznego o współczynniku | , więc | ||
7 | 7 |
1 | 8 | 1 | ||||
Wobec tego mamy: − | *limn → ∞ ( | )n = − | *∞ = −∞ | |||
7*8 | 7 | 7*8 |
8n−1 | 1 | 8 | ||||
− | =− | *( | )n−1 | |||
7n−1*72 | 49 | 7 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |