Wielomian
6latek: Rozloz na czynniki wielomian
(a−b)c2+(b−c)a2+(c−a)b2
Wskazowka wykonaj mnozenie tylko w dwoch skladnikach
ac2−bc2+ba2−a2c+(c−a)b2
21 paź 16:04
6latek:
21 paź 16:22
Pan Kalafior:
ac2−a2c = ...
ba2−bc2 = ...
21 paź 16:23
ite:
ac2−bc2+ba2−a2c+(c−a)b2=
=acc−bc2+ba2−aac+(c−a)b2=
=ac(c−a)−bc2+ba2+(c−a)b2
dasz radę dalej ?
21 paź 16:26
6latek: ac2−a2c)= ac(c−a)
ba2−bc2= b(a2−c2)=b(a−c)2−2ac=b(c−a)2−2ac
21 paź 16:33
6latek: Teraz dostane
ac(c−a)+(c−a)b2+b(c−a)2−2ac)
(c−a)[ac+b2+b(c−a)]−2ac
tak moze byc ?
21 paź 16:38
Pan Kalafior:
nie może
16:33
ba2−bc2 = b(a2−c2) = b(a−c)(a+b)
21 paź 16:47
6latek: To poprawie
Bedzie
(c−a)[ac+b2−b(a+c)]
teraz powinno byc dobrze .
21 paź 17:11
ICSP: Dobrze.
Teraz wyrażenie w nawiasie rozkładaj.
21 paź 17:51
6latek: W nawiasie to rozlozylbym tak
ac+b2−ab−bc= ac+b(b−a−c)
21 paź 18:16
ICSP: masz sprowadzić wyrażenie do iloczynu.
Ty masz sumę :
ac + b(b − a − c)
21 paź 18:30
6latek: Napisz prosze .
21 paź 18:31
ICSP: b2 − b(a+c) + ac
to nic innego jak trójmian kwadratowy o zmiennej b i pierwiastkach spełniających równania:
b1 + b2 = a+c
b1 * b2 = ac
Wystarczy je odgadnąć i zapisać wszystko w postaci iloczynowej.
21 paź 18:35
6latek: Dokoncze to pozniej
Teraz zajme sie tamtym zadaniem
21 paź 18:46