Liczby a, b c
6latek: Jaka rownosc spelniaja liczby a,b,c jesli istnieja takie liczby u i v ,ze
{a=u−v
{b=u2−v2
{c=u3−v3
a=u−v
b=(u−v)(u+v)
c=(u−v)(u2−uv+v2)
21 paź 10:27
jc: c=(u−v)(u2+uv+v2), plus!
21 paź 10:39
jc:
4a2c=3b2+a4
21 paź 10:43
6latek: Podeszlem do tego tak
b=(u−v)(u+v)
c=u
3−v
3=(u−v)(u
2+uv+v
2 )
| | u3−v3 | |
u2+uv+v2= |
| = U{c}[a} |
| | u−v | |
| | b | |
u2+v2= (u+v)2−2uv = ( |
| )2−2uv |
| | a | |
| | b2−ca | | b2a | | ca2 | | b2 | |
c=a*( |
| )= |
| − |
| = |
| −c |
| | a2 | | a2 | | a2 | | a | |
21 paź 14:12
jc: Dla u=2, v=1, mamy a=1, b=3, c=7.
Czy 7=3*3/1 − 7? Raczej nie.
21 paź 14:17
6latek: Dzien dobry jc
To gdzie skopalem obliczenia ?
21 paź 14:19
6latek:
21 paź 14:52
6latek: u*v mam dobrze obliczone (bo tak jest nawet w podpowiedzi
No chyba ze tutaj nie od razu z tego c tylko drugi wzor
u
3−v
3=(u−v)
3−3(u*v)(u+v)= (u−v)
3+3(uv)(u−v)
21 paź 16:18