matematykaszkolna.pl
Liczenie błędu pomiaru - kondensator DUler: Pojemność kondensatora płaskiego o kwadratowym kształcie elektrod jest określona wzorem C =(E*E0*a2)/d w którym a− długość boku elektrody, d− odległość między elektrodami, ε −8,8561 *10−12 F/m, ε =9,2±0,1; przy czym a=100mm,d=1mm. Obliczyć, z jakim błędem δa należy zmierzyć długość boku elektrody oraz z jakim błędem δd odległość elektrod, żeby sumaryczny błąd określenia pojemności nie przekraczał2%. Wpływ warunków brzegowych pominąć.
21 paź 13:14
V: Nie wiem co oznaczasz przez δ ale
ΔC Δa Δd 

= 2

+

C a d 
21 paź 14:22
DUler: Nie wiem czy rozumiem, ten wzór, i metodologie liczenia, mógłbyś rozjaśnić ?
21 paź 14:59
V: Myślę, że podręcznik będzie najlepszym rozjasniaczem
21 paź 15:14
DUler: Jasne, tylko jaki jesli tak, z błędów tego typu to przerabiałem an fizyce ale tamte wzory tu nie działały bo nie moge znaleźć tutaj niepewności standaradowej, umiem też policzyć sobie te błędy z pochodnej, tylko wtedy zakładam że ΔC=0,02C, i umiem policzyć wartości błędów osobno nw jak policzyć je razem.
21 paź 15:33
V: Przecież napisałem jak policzyć 14:22 a"metodologię" jak to ująłeś znajdziesz w Dryńskim albo w Szydłowskim albo Hofmoklu albo Taylorze alb...tysiącu innych
21 paź 23:09
daras: przyjmujemy, że stała przenikalności elektrycznej próżni wyznaczona jest dokładnie (masz ją
 C2 
podaną z dokładnością do 10−16

, a jej błąd względny jest rzędu 10−3% więc w
 Nm2 
porównaniu z błędami δa i δd możemy ją pominąć
 ΔC Δε Δa Δd 
δC =

=

+ 2

+

≤ 0,02
 C ε a d 
Δε 1 

=

≈ 1%
ε 92 
więc δa + δd < 1% przy czym δa ma dwukrotnie większą wagę niż δd przypuśćmy, że a zmierzymy z dokładnością do 1 mm natomiast d z dokładnością 0,01 mm wtedy δa = 0,02 (widać, że już jest za dużo), δd = 0,01 czyli łącznie 3% zatem musimy zejść o 1 rząd niżej: Δa = 0,1 mm , Δd = 0,001 mm wtedy δa + δd = 0,003 < 1%
22 paź 22:17