Liczenie błędu pomiaru - kondensator
DUler: Pojemność kondensatora płaskiego o kwadratowym kształcie elektrod jest określona wzorem
C =(E*E0*a2)/d
w którym a− długość boku elektrody, d− odległość między elektrodami,
ε −8,8561 *10−12 F/m, ε =9,2±0,1; przy czym a=100mm,d=1mm. Obliczyć, z
jakim błędem δa należy zmierzyć długość boku elektrody oraz z jakim błędem δd odległość
elektrod, żeby sumaryczny błąd określenia pojemności nie przekraczał2%. Wpływ warunków
brzegowych pominąć.
21 paź 13:14
V: Nie wiem co oznaczasz przez δ ale
21 paź 14:22
DUler: Nie wiem czy rozumiem, ten wzór, i metodologie liczenia, mógłbyś rozjaśnić ?
21 paź 14:59
V: Myślę, że podręcznik będzie najlepszym rozjasniaczem
21 paź 15:14
DUler: Jasne, tylko jaki jesli tak, z błędów tego typu to przerabiałem an fizyce ale tamte wzory tu
nie działały bo nie moge znaleźć tutaj niepewności standaradowej, umiem też policzyć sobie te
błędy z pochodnej, tylko wtedy zakładam że ΔC=0,02C, i umiem policzyć wartości błędów osobno
nw jak policzyć je razem.
21 paź 15:33
V: Przecież napisałem jak policzyć 14:22
a"metodologię" jak to ująłeś znajdziesz w Dryńskim albo w Szydłowskim albo Hofmoklu albo
Taylorze alb...tysiącu innych
21 paź 23:09
daras: przyjmujemy, że stała przenikalności elektrycznej próżni wyznaczona jest dokładnie (masz ją
| | C2 | |
podaną z dokładnością do 10−16 |
| , a jej błąd względny jest rzędu 10−3% więc w |
| | Nm2 | |
porównaniu z błędami δ
a i δ
d możemy ją pominąć
| | ΔC | | Δε | | Δa | | Δd | |
δC = |
| = |
| + 2 |
| + |
| ≤ 0,02 |
| | C | | ε | | a | | d | |
więc δ
a + δ
d < 1%
przy czym δ
a ma dwukrotnie większą wagę niż δ
d
przypuśćmy, że a zmierzymy z dokładnością do 1 mm natomiast d z dokładnością 0,01 mm
wtedy δ
a = 0,02 (widać, że już jest za dużo), δ
d = 0,01 czyli łącznie 3%
zatem musimy zejść o 1 rząd niżej: Δa = 0,1 mm , Δd = 0,001 mm
wtedy δ
a + δ
d = 0,003 < 1%
22 paź 22:17