Dyskusja liczby rozwiązań
Jakub: | | x−3 | |
Narysuj wykres funkcji f(x) = |
| *x+3 i przeprowadź dyskusję liczby rozwiązań |
| | |x−3| | |
względem parametru k=f(|x|), k należy do rzeczywistych.
Wyszły mi takie przedziały:
0 rozwiązań dla k∊(−
∞,0]∪(3,6]
1 rozwiązanie dla k=3
2 rozwiązania dla k∊(0,3)∪(6, +
∞)
Chciałbym wiedzieć czy to w ogóle dobre przedziały.
21 paź 21:25
ite:
Masz narysować wykres f(x), następnie f(|x|) i zbadać ilość rozwiązań równania k=f(|x|), k∊R ?
21 paź 21:36
Jakub: W poleceniu było mniej więcej tyle co napisałem ale robiłem tak jak piszesz
21 paź 21:46
ite: Napisz dokładne polecenie, bo bardzo zagmatwana jest ta treść.
21 paź 21:48
Jakub: Narysowałem wykres f(x), później f(|x|) i dla tego sprawdzałem na wykresie liczbę rozwiązań
21 paź 21:49
Jakub: Szczerze mówiąc nie wiem jak napisać dokladniej, nie mam przy sobie treści ale mniej więcej
właśnie tak brzmiała
21 paź 21:50
ite: Dla polecenia 21:36 i przedziały i liczba rozwiązań się zgadzają.
21 paź 21:55
Jakub: Ok, dzięki
21 paź 22:08