prawdopodobieństwa
kasia basia: oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwucyfrowej liczby nieparzystej,której obie cyfry należą
do zbioru liczb{1,2,3,4,6,8}lub liczby dwucyfrowej,której obie cyfry wchodzą w skład
zbioru{2,3,4}.wylosowane cyfry w obu przypadkach nie powtarzają się.wskazówka
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)}
21 paź 21:22
Saizou :
Wskazówka: liczb dwucyfrowych składających się z cyfr ze zboru {1, 2, 3, 4, 6, 8} jest 6*5=30
licz dwucyfrowych składających się z cyfr ze zbioru {2, 3, 4} jest 3*2=6
razem jest ich 36, czyli bardzo mało. Można je wypisać
21 paź 21:42
Mila:
|Ω|=6*5+3*2=36
X={1,2,3,4,6,8}, Y={2,3,4}
Losowanie 2 cyfr bez zwracania.
A− wylosowano liczbę nieparzystą o cyfrach ze zbioru X
|A|=2*5=10
B−wylosowano liczbę nieparzystą o cyfrach ze zbioru Y
|B|=2
A∩B={23}
|A∩B|=1
21 paź 23:55