Wielomian
6latek: Dany jest wielomian W(x)= a0+a1x+a2x2+a3x3+......+ anxn
1) Oblicz W(1)
2) Oblicz [W(x)]2 dla n=2 i n=3
3) Dla kazdego z wielomianow W(x), [W(x)]2 [W(x)]k oblicz sume jego wspolczynnikow
1) W(1)= a+0+a1+a2+a3+....+an
2)
21 paź 18:23
6latek: [W(x)]2=(a0+a1x+a2x2+a3x3+..... +anxn)2
jak mam to obliczyc?
21 paź 18:28
ICSP: masz to zrobić dla n = 2 oraz n = 3
21 paź 18:31
6latek: To chyba wiem
[W(x)]2= (a0+a1x+a2x2]2= a02+(a1x)2+(a2x2)2+2*a0*a1x+2*a0*a2x2+2*a1x*a2x2
Dla n=3 bedzie gorzej (pewnie dlatego oznaczyli go jako trudne
21 paź 18:37
ICSP: Dla n = 2
[W(x)]2 = (a2)2 x4 + 2a1x2x3 + (a12 + a0a2)x2 + 2a0a1x + a02
Dla n = 3 to tylko nudne obliczenia.
21 paź 18:40
6latek: Czesc

Skorzystalem z tego wzoru
(a+b+c)
2= a
2+b
2+c
2+2ab+2bc+2ac
21 paź 18:43
ICSP: Ja tylko pogrupowałem twój wynik.
21 paź 18:45
6latek: Dobrze
a teraz podpunkt 3
W(1)= a0+a1+...+an
a dla tych tych drugich jak rozpisac ?
21 paź 18:49
ICSP: Dla uproszczenia oznaczmy W(1) = a0 + a1 + an = ∑ ak = S (k = 1 do n )
Jeżeli mnożysz dwa wielomiany wynik nadal jest wielomianem. Czyli możemy zapisać
G(x) = [W(x)]2 = W(x) * W(x)
Suma współczynników to wartość wielomianu dla x = 1 czyli mamy :
G(1) = W(1) * W(1) = S * S = S2
Reszta idzie analogicznie.
21 paź 18:52
6latek: czy dla [W(x)]2 bedzie (a0+a1+a2)2?
Dla [W(x)]k= (a0+a1+a2+..... +ak)k ?
21 paź 18:54
ICSP: Dokładnie.
21 paź 18:55
6latek: dziekuje CI za pomoc
zaraz zapisze Twoje uwagi do zeszytu
21 paź 18:59