Wielomiany, rozwiąż równanie
Jan: x3−4x2+9x−6=0
21 paź 10:21
Jerzy:
Zauważ,że x = 1 jest pierwiastkiem tego wielomianu.Podziel ten wielomian przez (x − 1)
21 paź 10:27
Jan: Nie wiem jak to rozwiązać, poprosiłbym o rozwiązanie tego równania
21 paź 11:05
Blee:
wpisz sobie ... schemat Hornera
21 paź 11:06
ICSP: x
3 − 4x
2 + 9x − 6 = x
3 − x
2 − 3x
2 + 3x + 6x − 6 = (x−1)(x
2 − 3x + 6) = 0 ⇒ x = 1
Możesz przepisać
21 paź 11:07
Jan: Dziękuję
21 paź 11:11
Maciess: Zapamiętaj sobie, że jak suma współczynnikow wielomianu jest równa 0, to 1 jest pierwiastkiem.
21 paź 20:56
jc: Spróbuj rozwiązać takie równanie:
x4−x2+2x−1=0
21 paź 21:07