Rozłóż wielomian na czynniki
Franc: Rozłóż wielomian na czynniki: W(x)=8x4−5x3−3x2
21 paź 10:46
Jerzy:
W(x) = x2(8x2 − 5x − 3) i teraz próbuj nawias rozłożyć na czynniki.
21 paź 10:49
Franc: Nadal nie wiem jak to wykonać, proszę o gotowca.
Chciałbym złapać jakiś tok.
21 paź 11:04
Blee:
pffff ... gotowca
Δ umiesz policzyć? Nie ... to sprawdź w zeszycie albo tutaj na stronce w teorii
21 paź 11:05
Jerzy:
Δ = 25 −4*8*(−3) = 121 i
√Δ = 11
| | 3 | |
W(x) = x2(x − 1)(x + |
| ) |
| | 3 | |
21 paź 11:08
Franc: Teraz rozumiem, dzięki.
21 paź 11:12
ICSP: Jerzy twój wielomian jest unormowany a jego nie jest.
Wydaje mi się, że przy jednym x zgubiłeś 8.
21 paź 11:12
Jerzy:
| | 3 | |
Literówka. W ostatnim nawiasie miało być (x + |
| ) |
| | 8 | |
21 paź 11:15
ICSP: Nadal jest unormowany.
21 paź 11:16
Jerzy:
Upss... racja, zgubiłem 8
| | 3 | |
W(x) = 8x2(x − 1)(x + |
| ) |
| | 8 | |
21 paź 11:22
Krzysiu: Delta powinna być zakazana w szkołach
21 paź 22:13
6latek: Nie opowiadaj glupot
Nawet wielcy profesorowie w swoich ksiazkach licza delte (Patrz Krysicki X sy i Yki
21 paź 22:15