Pierwiastki wielomianu
6latek: takie zadanie
Dla jakiej wartosci a wielomian
W(x) = x3−ax+2a−8 gdzie a∊R ma 3 pierwiastki rzeczywiste
Wskazowka Dodaj pewne wyrazenie do wielomianu
21 paź 22:13
ICSP: W(x) = x3 − 8 − ax + 2a = (x−2)(x2 + 2x + 4) − a(x − 2) = ...
21 paź 22:15
6latek: x−2(x
2+2x+4−a)
x
2+2x+4−a
Δ=4−4(4−a)>0
To rozwiaze
Dla innych bedzie ciezko
ICSP pytanie
czy moge potraktowac to tak
x
3−ax+2a−8=0
To musi byc <0 zeby byly 3 rozwiazania rzeczywiste
21 paź 22:23
6latek: Δ≤0 powinno byc
bo dla <0 beda rzeczywiste i rozne
dla =0 rzeczywiste i kteres rozwiazanie wielokrotne
21 paź 22:33
ICSP: Możesz, ale nie widzę sensu w dodawaniu sobie roboty.
Chyba, ze chcesz przećwiczyć wzory skróconego mnożenia.
21 paź 22:39
6latek: dziekuje Ci
Sprobuje to zrobic jutro
21 paź 22:40